Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z brněnského podchodu zmizí do pátku většina prodejních stánků

Podchod pod brněnským nádražím podstupuje velký úklid před před očekávanou rekonstrukcí. V objektu aktuálně pracují dělníci, kteří demontují většinu prodejních stánků. Kompletně zmizet mají stavby do konce týdne. Zatím ale stále není jasné, kdy se samotná oprava prostoru uskuteční a kdy opustí stánky zbylých devět prodejců.

S připravováním pracovní plochy pro potřeby úprav prostoru začal správce podchodu, jímž jsou Brněnské komunikace (BKOM), začátkem minulého týdne. Akciová firma, jejímž jediným akcionáře je Brno, demontuje celkem dvaadvacet prodejních stánků. 

V současné době jsme uskutečnili demontáž zhruba poloviny prodejních stánků. Objevují se sice občas drobné komplikace, které ale nemají vliv na harmonogram prací a jejich průběh. Očekáváme, že veškeré práce dokončíme do pátku,“ popsala Drbně mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová

Pracovníci BKOM vyklízí zatím pouze část prostranství, kterým se denně mihne desetitisíce lidí. Ve zbylých devíti stáncích, které se nachází pod tramvajovými zastávkami, obchodníci stále prodávají zboží. Město totiž vede ohledně jejich vlastnictví majetkoprávní spory a není jasné, kdy soud záležitost rozsekne.  

Rekonstrukce? Snad v létě

Se samotným projektem na zkrášlení objektu pod brněnským vlakovým nádražím se vytasilo vedení radnice loni koncem listopadu. Podle idei architektů má v nevzhledném místě vzniknout třeba obchodní pasáž a celkově má prostor působit přívětivěji. Záměr na proměnu umožnilo vyřešení majetkoprávních vztahů, které byly jednou z hlavních překážek, proč veřejné prostranství pocházející z osmdesátých let minulého století nepodstoupilo výraznou změnu. 

Podle dřívější vyjádření náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) by mohla začít plánovaná první etapa rekonstrukce, která se týká prostor od obchodního domu Tesco po průchody na nástupiště a do odbavovací haly, letos v létě. Záleží na rychlosti povolovacích procesů a výběru zhotovitele. Postup, kdy město neprodloužilo smlouvy prodejcům, ačkoliv stále neví, kdy rekonstrukce začne, kritizovali v minulosti třeba zástupci spolku Zachraňme podchod.  

Prodejci mohli dál prodávat. Brno čelí kritice za vyklizení podchodu od občanské iniciativy

Vyklízení brněnského podchodu pod hlavním nádražím doprovází emoce. Město kritizují aktivisté, kteří poukazují na to, že magistrát prodejce vystěhoval i přes to, že neví, kdy začne s očekávanou rekonstrukcí. Kvůli tomu město přichází o peníze....

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Podchod, Vyklízení, kiosek, rekonstrukce, Petr Hladík, Tesco, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z brněnského podchodu zmizí do pátku většina prodejních stánků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.