Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hejtman Grolich: Pracovní karanténa pro zdravotníky a sociální pracovníky je ideální

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) hodnotí jako ideální pracovní karanténu pro zdravotníky a sociální pracovníky, kteří budou mít nemoc covid-19. Zároveň však upozorňuje, že je to pouze příprava na nouzové řešení, které snad podle něj nebude potřeba. Pracovní karanténu pro zdravotníky a sociální pracovníky schválila vláda. Jejím cílem je udržet chod státu i v případě, že by se v kritické infrastruktuře významně rozšířila covidová varianta omikron.

Pracovní karanténa spočívá v tom, že zaměstnanec nakažený covidem bude moct být na pracovišti. Bude ale muset pracovat nebo se stravovat odděleně. Po práci by zaměstnanec musel jít domů a dodržovat tam karanténu.

Grolich vnímá obory zdravotnictví a sociálních služeb jako nejkritičtější. „V historii pandemie nebylo potřeba jiných pracovníků než sociálních a zdravotníků. Děláme to ale jen proto, kdyby nastala potřeba. Snad na to budeme stačit a pracovní karanténa nebude potřeba," řekl Grolich.

Podle něj se tématu věnuje příliš velká pozornost. „Připravujeme to v předstihu, nevymýšlí se řešení, až to nastane. Nejde ale předvídat, kolik bude nemocných pracovníků, kolik bude bezpříznakových. Jen víme, že pokud to nastane, zaměstnavatel bude mít nástroj, který může použít," uvedl Grolich.

Vláda o pracovní karanténě pro zdravotníky a sociální pracovníky rozhodla v pátek. Někteří hejtmani za ANO to kritizovali a poukazovali na to, že s vládou řešili zabezpečení svozu odpadu, dopravy nebo energetiky, což se v rozhodnutí vlády nijak neobjevilo.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Švubová

Štítky ČR, správa, koronavirus, vláda, práce, Jihomoravský, karanténa, zdravotnický pracovník, sociální práce, Jan Grolich, KDU-ČSL, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Grolich: Pracovní karanténa pro zdravotníky a sociální pracovníky je ideální  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.