Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská vila Tugendhat je nově tichá. Na prohlídku se mohou vydat i neslyšící

Brněnská památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO vila Tugendhat nově cílí také na neslyšící návštěvníky. Muzeum města Brna navázalo spolupráci s organizací Tichý svět a rozšířilo své služby o videoprohlídku slavné funkcionalistické stavby.

Do vily Tugendhat zamířily dva nové tablety, na nichž jsou nahraná videa v českém znakovém jazyce. Neslyšící návštěvníci architektonického klenotu tak nebudou při prohlídce omezení a nemusejí spoléhat na psaný text. „Nové tablety jsou dalším rozšířením naší nabídky, ve které se snažíme odstraňovat pomyslné bariéry pro návštěvníky s hendikepem. V kalendáři vily Tugendhat je již nyní pevně zakotven den prohlídek pro zrakově znevýhodněné klienty a nyní jsme se zaměřili na klienty se sluchovým postižením,“ vysvětlil ředitel Muzea města Brna, které vilu spravuje, Zbyněk Šolc.

Na neslyšící turisty čekají informace z rozšířeného prohlídkového okruhu a zahrady. Na webových stránkách vily Tugendhat se navíc mohou z naznakovaných informačních videí dozvědět vše potřebné o registraci na prohlídku a jejím průběhu. O službu se zasloužila nezisková organizace Tichý svět, která nabízí služby a poradenství pro osoby se sluchovým postižením. 

S nějakým typem sluchového postižení žije v České republice půl milionu lidí. Neslyšících, kteří ke komunikaci používají český znakový jazyk, je v Česku zhruba patnáct tisíc. Videoprohlídka usnadní návštěvníkům problémy se čtením psaného textu, který je pro mnohé složitý a nesrozumitelný.

Vila Tugendhat je jednou z nejoblíbenějších brněnských památek a pro svoji jedinečnost je vedená na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Dílo německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe vyrostlo v Brně mezi lety 1929 a 1930 pro, tehdy novomanžele, Tugendhatovi. Třípatrový objekt později fungoval jako zdravotnické zařízení, národní kulturní památkou se stal roku 1963.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Brněnská Drbna

Štítky vila Tugendhat, architektura, neslyšící, tichý svět, Muzeum města Brna, Světové dědictví UNESCO, Česko, Ludwig Mies van der Rohe, UNESCO, Tichý svět, o.p.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praot Kráťa

Důsledek přivlastnění si slova neslyšet.
Oni píší o 15 000 lidech z 500 000. Napadne to neznalé problematiky? Už jsem se setkal několikrát s tím, že když jsem někde řekl (mluvím normálně), že neslyším a komunikuji česky, tak mi sháněli tlumočníka a nechtěli mi sdělení napsat. Takto k tomu mystifikuje Tichý svět, aby to vypadalo, že se to týká všech lidí, kteří neslyší.

Neděle, 16. ledna 2022, 10:39Odpovědět

Brněnská vila Tugendhat je nově tichá. Na prohlídku se mohou vydat i neslyšící  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.