Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lesníci bojují se suchem. Navrátí na Brněnsko nízké lesy

Odolnost vůči suchu, kůrovci a klimatickým změnám. To vše se snaží zajistit lesníci brněnské Mendelovy univerzity, kteří navracejí do lesů na sever od Brna dříve typický druh porostu. Nové plochy neporostou ze semen, ale z pařezů pokácených stromů.

Adaptační opatření, která zajistí odolnost lesů, aplikují lesníci v lokalitě mezi Kociánkou a Lesnou. Využijí při tom výmladnou schopnost dřevin, díky které pařezy obráží novými výhony. „Kácením nestabilních porostů s převahou borovic vzniknou půlhektarové bloky s ochrannými pásy, kde po odstranění stávajícího podrostu na nízko seříznutých pařízcích očekáváme bohatou výmladnost. Pro zvýšení estetické i produkční funkce lesa budou na plochách roztroušeně ponechány perspektivní dospělé stromy," vysvětlil vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky Školní lesní podnik Křtiny Lumír Dobrovolný.

Holé plochy by měly být dvou let pokryty novou generací stromů podobných té, která se poblíž sídliště Lesná již nachází. Výmladky profitují z kořenové soustavy svých rodičů, a tudíž netrpí suchem. Následná generace smíšených porostů s menším počtem stromů, velkými korunami a hustým podrostem bude stabilnější a odolnější.

Výmladkové lesy, jež byly v České republice ještě v minulém století běžné, mají jinou strukturu než porost, na který jsou lidé zvyklí nyní. „Porosty sice budou méně přehledné a hůře průchozí, zato ale budou celkově pestřejší a hlavně budou vůbec existovat," vysvětlil důvod opatření Dobrovolný. 

Tento model hospodaření začali lesníci Mendelovy univerzity již dříve cíleně uplatňovat na prvních sedmi hektarech, nyní přibudou další tři. Jde o nejjižnější a zároveň suchem nejpostiženější části vranovského polesí, ve které převažují borovice. Situaci v lese odborníci průběžně sledují. „Z jejich zjištění vyplývá, že výmladkový les lépe odolává stresu suchem než klasický les vysoký. Lépe plní i protierozní funkci," popsal mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána. Odborníci našli v obnoveném typu lesa také desítky druhů klasifikovaných v Červeném seznamu ohrožených bezobratlých druhů ČR.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto darkShadow/Pixabay.com

Štítky lesy, příroda, mendelova univerzita, les, Mendelova univerzita v Brně, strom, Brněnsko, Brno, Česko, Lesná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Lesníci bojují se suchem. Navrátí na Brněnsko nízké lesy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.