Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další ohnisko ptačí chřipky. Na likvidaci musely tisíce bažantů z jihomoravského chovu

Státní veterinární správa (SVS) včera zlikvidovala pět tisíc bažantů z chovu na Hodonínsku, ve kterém se objevila ptačí chřipka. Nebezpečná virová nákaza se v posledních měsících šíří celou Evropou a v České republice má za letošní rok na svědomí likvidaci čtvrt milionu kusů drůbeže.

Podrobné vyšetření vzorků ptactva z voliérového chovu v Hovoranech na Hodonínsku odhalilo přítomnost vysoce patogenního viru H5N1. Jde o subtyp ptačí chřipky, který je potenciálně přenosný na člověka. „Tuto skutečnost Státní veterinární správa neprodleně oznámila Krajské hygienické stanici Jihomoravského kraje. Zároveň bylo stanoveno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Obce v okruhu tří kilometrů od zasaženého chovu musí udělat soupisy chovů drůbeže a ptactva, chovatelé by ptáky měli držet v uzavřených prostorách. Platí také zákaz přemisťování ptactva mimo ochranné pásmo i pořádání výstav drůbeže nebo jiných akcí.

„Vybíjení začalo dopoledne a probíhá vlastními silami SVS, tentokrát nebyla zapotřebí pomoc ze strany hasičů. Podle informací z místa by měly být všechny kusy zlikvidovány v průběhu dneška," oznámil včera Majer. Nákazu ve voliérovém chovu na Hodonínsku zjistila veterinární správa v pondělí poté, co chovatel nahlásil hromadný úhyn asi tisícovky bažantů. Celkem bylo v chovu šest tisíc ptáků a všichni museli být zlikvidováni. Drůbež, jež v důsledku nákazy uhynula, se před měsícem objevila také u chovatele na Břeclavsku.

Likvidace slepic i hus

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza, která postihuje primárně ptactvo. Momentálně se šířící subtyp ale může být nebezpečný také pro člověka. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků, k jejich přenosu dochází zejména trusem a infekci nejčastěji způsobí pozření kontaminovaného krmiva či vody.

Do České republiky se onemocnění po více než čtyřech měsících vrátilo v září. V prosinci už veterináři zjistili několik ohnisek ptačí chřipky, naposledy v Ústeckém kraji na Litoměřicku, kde je nutné vybít 188 tisíc slepic, v Rybářství Nové Hrady v jižních Čechách likvidovali 1 500 hus. Celkově letos bylo nutné v republice kvůli nákaze zlikvidovat čtvrt milionu kusů drůbeže.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto juhasuhonen1/Pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, drůběž, chřipka, Jihomoravský, ptačí chřipka, Státní veterinární správa České republiky, bažant, ptáci, okres Hodonín, Česko, Evropa, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Hovorany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Další ohnisko ptačí chřipky. Na likvidaci musely tisíce bažantů z jihomoravského chovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.