Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé v Brně mohou využít antivirotika proti koronaviru. Rizika snižují o třicet procent

Na českém trhu se objevila antivirotika molnupiravir, která brání šíření koronaviru v těle pacienta. Vyzvednout si je mohou také Brňané, a to například v lékárnách Fakultní nemocnice Brno. Léky se prodávají ve formě tablet. Jejich účinnost ale nižší, než odborníci původně očekávali.

Dosud se proti koronaviru využívaly zejména monoklonální protilátky, které se podávají přímo do žíly. Terapie slouží pacientům s mírnými příznaky a rizikovými faktory, jako jsou například onkologická onemocnění, chronické nemoci ledvin a jater či stáří nad pětašedesát let. Nyní je možné nechat si předepsat antivirotika, jejichž výhodou je užívání mimo zdravotnická zařízení.

„Antivirotika by měla být poskytnuta pacientům s prokázaným mírným a středně těžkým covidem-19, kteří jsou ve vysokém riziku progrese do závažného onemocnění s potřebou hospitalizace (včetně osob dříve očkovaných proti covidu-19), pokud splňují určitá kritéria,“ uvedla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Veronika Plachá

Pacienti musejí být starší osmnácti let, s pozitivním testem na koronavirus. Tablety LAGEVRIO se podávají v případě, že je nakažený do sedmi dnů od nástupu příznaků, jeho stav nevyžaduje hospitalizaci ani léčebné podání kyslíku a má dlouhodobě příznivou prognózu. Lék je kvůli nevyvrácené reprodukční toxicitě nemožné užívat při těhotenství či kojení.

První volbou zůstávají monoklonální protilátky

O podání nového přípravku rozhoduje praktický lékař, ambulantní specialista nebo lékař v nemocnici. Pacienti si mohou tablety vyzvednout přímo v lékárnách brněnské fakultní nemocnice. „Léčivý přípravek LAGEVRIO se podává v dávce 800mg (tedy čtyři 200mg tobolky) každých 12 hodin po dobu 5 dnů, lze užívat s jídlem nebo bez jídla, tobolky se polykají celé, nemají se otevírat, drtit ani žvýkat,“ vysvětlila Plachá.

Nová studie ale zjistila horší klinickou účinnost léku oproti původním předpokladům. „Aktualizované výsledky uvádějí horší klinickou účinnost oproti původně uváděnému relativnímu snížení rizika hospitalizace nebo úmrtí v souvislosti s covid-19 o 52 procent, na nově relativní snížení tohoto rizik pouze o 30 procent. I když je tento výsledek stále statisticky signifikantní, z pohledu Ústavu jsou stále lékem první volby monoklonální protilátky, které mají relativní snížení rizika hospitalizace nebo úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 kolem 70 procent," uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ve vydaném rozhodnutí o dočasném povolení léku.

Antivirotika, která jsou hrazená ze zdravotního pojištění, povolilo Ministerstvo zdravotnictví do 31. srpna 2022.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, léčba, terapie, medikace, COVID-19, antivirotikum, Brno, pacient, Fakultní nemocnice Brno, molnupiravir

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Lidé v Brně mohou využít antivirotika proti koronaviru. Rizika snižují o třicet procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.