Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravanům zdraží hlavně teplo, poplatky za odpad se nemění

Obyvatelé jižní Moravy se nemusejí obávat dramatických cenových skoků za dodávku vody, stejně tak okresní města nezdražila poplatky za svoz odpadu, některá zdražovala před rokem. Obyvatelé Blanska a Břeclavi ještě očekávají, jak jejich radnice vyjednají ceny za dodávky tepla. Cena tepla zůstává pro letošek stejná ve Znojmě a ve Vyškově, v Brně se po letech zdražovalo o čtvrtinu. Jihomoravané se naopak už desátý rok mohou spolehnout na stejné ceny za veřejnou dopravu včetně MHD.

Voda zdražuje ve všech městech už řadu let konstantně, obvykle jde o rozmezí od jedné dvou korun, maximálně do deseti korun za krychlový metr. Cenové rozpětí je však značné. Nejlevnější vodu budou mít v Hodoníně, kde za vodné a stočné zaplatí lidé 82,51 koruny, nižší cenu budou mít i Brňané, a to 87,11 koruny. Cenu 99,99 koruny zaplatí ve Vyškově, nejdražší voda bude v Blansku, 114,17 koruny za krychlový metr.

Mnohem dramatičtěji se vyvíjejí ceny tepla kvůli zdražujícímu plynu a elektřině. Stejnou cenu jako letos, tedy 555 korun za jeden gigajoule, zaplatí lidé ve Znojmě. Město má víceletý kontrakt na dodávky plynu, který končí až za rok. Ve Vyškově je předběžná cena stanovená na 599,50 koruny, což je o čtyři procenta více než letos. Růst je daný zdražujícími vstupy, cena nakupovaného plynu je pro příští rok stejná jako letos.

Ke zdražení tepla o čtvrtinu sáhli po mnoha letech stagnace v Brně, gigajoule tak bude stát 784 korun. V Hodoníně se cena stanovuje až zpětně, ve městě se topí odpadním teplem z elektrárny a ceny nijak nevybočují z cen v ostatních městech. Napjatá je situace v Blansku, kde teplo dodává firma ZT Energy. O cenu se s ní nyní pře město. „Původně obě strany souhlasily s cenou 518 korun za gigajoule, dodavatel ale na podzim přišel s požadavkem na zvýšení na 778 korun kvůli rostoucí ceně plynu," uvedla mluvčí města Pavla Komárková. Cenu zatím zastupitelé neschválili a jednání mají v příštím roce pokračovat. V Břeclavi před rokem a půl společnost Teplo Břeclav vysoutěžila cenu plynu pro příští a přespříští rok. Vítěz kontraktu ale firmu v listopadu kontaktoval s tím, že vzhledem k vývoji situace na trhu chce podmínky upravit, a vedení firmy s dodavatelem i o vánočních svátcích stále jedná.

Cena za svoz odpadu zůstává všude stejná a základní sazba za dospělého člověka se pohybuje mezi 540 korunami v Blansku a 696 korunami ve Vyškově. V Břeclavi se platí 600, ale radnice svoz dotuje, protože reálná cena je 770 korun. Od ledna bude proto radnice více podporovat třídění bioodpadu, majitelé rodinných domů dostanou zdarma od města popelnici na bioodpad a kompostér.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, energie, voda, MHD, ceny, peníze, Jihomoravský, teplo, odpad, Jihomoravský kraj, Břeclav, Blansko, Vyškov, Brno, radnice, Znojmo, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jihomoravanům zdraží hlavně teplo, poplatky za odpad se nemění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.