Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé si odvykli vidět smrt zvířat na vlastní oči, komentuje zabíjení kaprů český hydrobiolog

Tradiční smažený kapr s bramborovým salátem. Pro Čechy je ryba, která se stala klasickou součástí svátečních dní již v 19. století, neodmyslitelným středobodem štědrovečerní večeře. Je ale současný předvánoční prodej kaprů humánní? Při správném zabití se kapři zbytečně netrápí, myslí si český hydrobiolog Milan Říha.

Bez vánočního stromu a kapra na talíři by to na Štědrý den podle mnoha Čechů zkrátka nešlo. Každoročně se ale objevují aktivisté, kteří upozorňují na utrpení, jež lidé kaprům před svátky působí. Podle slov odborníka Milana Říhy z oddělení ekologie ryb a zooplanktonu Biologického centra Akademie věd České republiky je problémem spíše to, že se lidé odnaučili vidět smrt zvířat na vlastní oči. „Tolerují ji tak mnohem méně, než když se odehrává za zdmi masokombinátů,“ vysvětlil hydrobiolog.

Pokud se kapři zabijí správně, tedy krátkou manipulací s rybou, rychlým omráčením a vykrvením, pak podle Říhy zbytečně netrpí a jejich umírání se neliší od jateční porážky jiných běžně zabíjených zvířat. Stres zažívají ryby především při transportu. K jejich uklidnění je potřeba zachovat rozumné množství ryb v kádi a také dobře prokysličenou vodu vhodné teploty. 

Proti zabíjení kaprů a jejich tísnění v kádích pravidelně protestují lidé po celé republice. Například v Brně se skupina aktivistů rozhodla vyjádřit podporu rybám prodávaným na Masarykově ulici. „Přes ústa máme černé roušky, které symbolizují fakt, že ryby nemohou křičet o život. Nemohou vyjádřit jejich bolest a lidé pak mají pocit, že bolest nebo jiné emoce vůbec nemají," popsali účastníci tiché akce.

Čím ale mohou kapři podle odborníka trpět více než pobytem v kádi, je jejich přemisťování do vany, nebo dokonce zpět do řeky. „Chlorovaná voda jim může značně poškodit žábry, mohou se přidusit při transportu a při manipulaci se může otřít velká část ochranného slizu – ryba pak může snadno chytit různé infekce,“ řekl hydrobiolog. Kapři, které lidé vracejí zpět do sladkých vod, pak většinou umírají. „Pokud chcete kapra vypustit, je dobré s ním velmi šetrně manipulovat a uchovávat ho v odstáté vodě, která bude mít venkovní teplotu. Pak bude mít kapr mnohem větší šanci si užít svobodu,“ doporučil Říha.

Štědrovečerní kapr se na českých stolech začal objevovat v 19. století a původně býval upravený na černo. Vařil se s vlašskými ořechy, kořenovou zeleninou a pivem. Recept na vánoční pochoutku lze najít i v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AV ČR, Pixabay.com | Zdroj AV ČR

Štítky akademie věd, hydrobiologie, Milan Říha, kapr, vánoce, ryby, smrt, Biologické centrum AV ČR, Štědrý den, Česko, Magdalena Dobromila Rettigová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Jsou vážně divní, ať jdou do TMY...

Sobota, 25. prosince 2021, 08:23Odpovědět

Josef Mašek

Lidé si odvykli vidět smrt zvířat na vlastní oči, komentuje zabíjení kaprů český hydrobiolog.....ale někteří z nich by rádi viděli umírat Ruské vojáky

Pátek, 24. prosince 2021, 19:34Odpovědět

Lidé si odvykli vidět smrt zvířat na vlastní oči, komentuje zabíjení kaprů český hydrobiolog  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.