Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Brna připluli vánoční kapři, lidé si za rybu letos připlatí

Do brněnských ulic dorazili vánoční kapříci, bez nichž si mnozí lidé v České republice nedokáží představit štědrovečerní tabuli. Za oblíbenou rybu chovanou v českých rybnících si letos lidé připlatí zhruba o pět korun více než minulý rok. Před blížícími se Vánoci jsou v akci nejen prodejci, ale také inspektoři z veterinární správy.

Mnozí Brňané zamířili s předstihem koupit rybu například k podchodu u vlakového nádraží, kde prodejci s káděmi plnými ryb stojí již od včerejšího dne. Zájem je zatím podle prodejců standardní. Oproti loňskému roku si milovníci kaprů za rybu připlatí. Kilo vyjde na zhruba 125 korun, což je asi o pět korun více než loni.

Lidé chodí, ale hlavní nával teprve přijde až tak dva dny před Štědrým dnem. Je to tak každý rok. Kapři pochází z Pohořelic. Na výběr je šupináč nebo lysec. V případě zájmu kapra zabijeme, vykucháme i rovnou naporcujeme, což oceňuje v posledních letech více zákazníků,“ sdělil tamní prodejce. 

Tradičně jsou v pozoru také inspektoři Státní veterinární správy, kteří v nadcházejících dnech, podobně jako každoročně, kontrolují prodejce, zda dodržují předepsané normy. 

Prodejci letos nahlásili v rámci celé ČR téměř tři tisíce prodejních míst, což je více než v předchozích letech. Při kontrolách se inspektoři jako obvykle zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou také hygienické podmínky prodeje,“ popsal Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štěpánka Badinová

Štítky Brno, Vánoce, Kapři, Prodej, Cena, ryby, kapr, Česko, Státní veterinární správa České republiky, Štědrý den, Pohořelice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna připluli vánoční kapři, lidé si za rybu letos připlatí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.