Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bílé Vánoce v Brně letos nejspíš nebudou. Na Štědrý den se oteplí

Sněhobílé Ladovské Vánoce, v které Brňané každoročně doufají, do moravské metropole pravděpodobně nepřijdou ani letos. Český hydrometeorologický ústav zveřejnil předpověď, která svědčí o svátcích na blátě. Vánoční sněhová nadílka tak opět čeká především na obyvatele horských oblastí.

Pokud se v některých českých a moravských nížinách udržel sníh, přes Vánoce roztaje. Taková předpověď dnes přišla od odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu, kteří zveřejnili pravděpodobnost letošních bílých Vánoc. Zatímco na Lysé hoře se sněhové nadílky stoprocentně dočkají, Brno si bude muset vystačit s patnáctiprocentní šancí, že 24. prosince napadne alespoň jeden centimetr sněhu.

Za oblevu mohou zvýšené teploty předchozích dní, které byly na druhou polovinu prosince nadprůměrné a v neděli stoupaly až k sedmi stupňům Celsia. Zatímco začátek nového týdne je v Brně opět ve znamení teplot pohybujících se okolo nuly, na Štědrý den by měla přijít změna. Nepříznívou statistiku způsobuje očekávaný příliv dalšího oteplení, které do České republiky přijde od jihozápadu.

Ještě marnější vyhlídky na Ladovské Vánoce budou mít Pražané, které čeká pouze dvouprocentní šance sněžení. Ačkoli se Češi většinou shodují, že si z dětství vzpomínají na bílé ulice a sněhové vločky za okny, data odborníků jejich vzpomínky krotí a připomínají, že bílé Vánoce v nížinách byly v posledním století spíše raritou.

Nejextrémnější teploty posledního měsíce roku překvapily meteorology v prosinci 1961, kdy se naměřená teplota ve stanici ve Fryčovicích v okresu Frýdek-Místek vyšplhala na neuvěřitelných 19,8 stupňů Celsia. Naopak nejnižší teplotu zachytili odborníci v Krásně nad Bečvou u Valšského Meziříčí, kde roku 1927 klesla hluboku pod bod mrazu, a to na -34 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Vánoce, sníh, počasí, předpověď, Brno, Štědrý den, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Lysá hora, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílé Vánoce v Brně letos nejspíš nebudou. Na Štědrý den se oteplí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.