Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na brněnské radnici obnovili vzácné fresky, zpřístupní se i veřejnosti

Dva roky trvající práce jsou u konce. Budovu Nové radnice zdobí nově opravený barokní sál. Obnovy se dočkala rovněž vzácná barokní freska, o jejíž existenci neměli v Brně dlouhá roky ponětí. Do zrekonstruovaných reprezentativních prostor nyní bude mít možnost nahlédnout také veřejnost při speciálních prohlídkách.

Se stavebními pracemi začali v prostorách, v nichž zasedá městská rada, v červenci roku 2019. Investice, která vyšla na 34 milionů korun, zahrnovala nejen restaurátorské práce na obnovu historických prostor, ale také výměnu vzduchotechniky, projekčního zařízení či lustru vyrobeného z českého křišťálu. Celková rekonstrukce tak nakonec byla rozsáhlejší, než se původně předpokládalo. 

Původně měli restaurátoři obnovit jen nástropní fresky, protože ty na stěnách byly pro záchranu příliš zničené. Nakonec se ale díky spolupráci s Archivem města Brna podařilo dvě historické fotografie, na jejichž základě bylo možné fresky na stěnách vytvořit znovu,“ sdělil brněnský náměstek pro kulturu Tomáš Koláčný (Piráti). 

Barokní nástěnné malby pocházejí patrně z let 1728–1729 a zobrazují zasedání Moravského zemského soudu. Jednání se v tamní kapitulní síni dominikánského kláštera a později v novějších budovách, která se kolem kláštera přistavovaly, uskutečňovala už od středověku. 

Do sálu se tak díky opravě po 150 letech vrátila scéna zasedání zemského soudu, která upomíná na původní funkci prostoru coby soudní síně. Římsu pod touto nástropní freskou tvoří erby zemských úředníků. Klenbu dotváří iluzivní sochy Spravedlnosti a Obezřetnosti. 

Nyní bude mít možnost nahlédnout do reprezentativních prostor také veřejnost. Lidé se podívají do sálu po novém roce díky prohlídkovým okruhům. „Vedle Sněmovního sálu, kam se lidé dostanou, pokud navštíví zasedání zastupitelů, Rytířského sálu, ve kterém se zase odehrávají svatby, nebo třeba Křížové chodby, kde se konají konají různé výstavy, půjde o další historickou část Nové radnice, kterou zpřístupníme veřejnosti, a to formou komentovaných prohlídek ve spolupráci s Turistickým informační centrem Brna,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Jitka Koudelová ,

Štítky Brno, Magistrát, radnice, Sál, Památka, Restaurování, freska, Tomáš Koláčný, Archiv města Brna, Markéta Vaňková, Česká pirátská strana, Moravský zemský soud, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnské radnici obnovili vzácné fresky, zpřístupní se i veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.