Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pandemický zákon u Ústavního soudu obstál

Ústavní soud dnes na návrh 22 senátorů za STAN, Piráty a ODS zrušil část paragrafu o způsobu náhrady škod způsobených pandemickými opatřeními. Náhradu podnikatelům stát po zásahu Ústavního soudu nemůže snížit o výši "návratných finančních výpomocí", může je ale nadále snížit o výši dotací a jiných podpor. Škoda musí být prokazatelná a podnikatel musí prokázat, že jí nebylo možné zabránit.

Rozhodnutí je platné ode dneška. Jako celek pandemický zákon vytvořený v době pandemie koronaviru u Ústavního soudu obstál.

Vláda schválila pandemický zákon letos v únoru. Umožňuje uzavírat obchody, služby a další provozy, omezovat volnočasové a hromadné akce a řeší také mechanismus odškodňování. Obecně poskytuje právní rámec k řešení pandemických situací mimo nouzový stav, který je určený pro nejtěžší období.

Podle soudce zpravodaje Jaroslava Fenyka soud shledal pandemický zákon ústavně konformním. „Zákon jako celek z ústavně právního hlediska obstál. Stát musí mít efektivní nástroje jak pandemii zvládat a nelze se vyhnout plošným zásahům do lidských práv,“ uvedl Fenyk. Dodal, že na jeho dodržování mohou dohlížet soudy. Zákon má omezenou platnost do konce února příštího roku a záleží na vládě, jestli se bude zabývat prodloužením jeho platnosti a případnými úpravami.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Covid, Zákon, Soud, Ústavní, Brno, ústavní soud, pandemický zákon, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Jaroslav Fenyk, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemický zákon u Ústavního soudu obstál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.