Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští vědci vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů

Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek již šest let vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů. Posledními dvěma výstupy jsou podoby raně středověkých velmožů ze Sadů u Uherského Hradiště. Letitou tvorbu, na níž spolupracují i s archeologem Luďkem Galuškou, představili dnes v knize "Tváří v tvář předkům. Laboratoř antropologické rekonstrukce", kterou vydalo stejnojmenné pracoviště Moravského zemského muzea, pro nějž oba zmínění tvůrci pracují.

Vaníčková v knize popisuje rekonstrukce z různých historických období od neandrtálských lovců až po dobu Jana Nepomuckého, který žil ve 14. století. „Říkala jsem si, že by bylo fajn mít po těch letech něco hmatatelného, kde by bylo ukázané, co vše jsme představili zde v muzeu a v dalších institucích, které s námi spolupracují,“ řekla Vaníčková. Poslední dvě představené rekonstrukce společně tvoří úvodní kapitolu celé knihy. „Publikace velice reprezentativní formou představuje tvorbu Laboratoře antropologické rekonstrukce, která byla založena v roce 2018. Dosud zde bylo uskutečněno 16 takových projektů,“ uvedl Petr Kostrhun, vedoucí Pavilonu Anthropos, jenž je součástí Moravského zemského muzea.

Tvorbou rekonstrukcí jsou Vaníčková s Bílkem v Česku unikátem. Poslední dvě sochy jsou dílem vzniklém na základě kosterních nálezů ze Sadů u Uherského Hradiště, kde pracoval archeolog Galuška. První sochou je muž ve věku 40 až 50 let, který byl zřejmě vyššího společenského postavení. „Jeho hrobka byla umístěna v kostele a na celém pohřebišti je největší,“ uvedla Vaníčková. Podle toho pro něj vytvořila Kristýna Urbanová oděv. Halena se skládá z jemného nebarveného lněného plátna a ze lněného diamantového kepru, svrchní plášť je z ovčí vlny. Lemovaný je kožešinou z lišky obecné. Na hlavě má velmož koženou čapku.

Druhá rekonstrukce je plaketa, která zobrazuje muže ve věku 45 až 50 let, který byl ve své době na vrcholu společenské pyramidy. Jeho hrob se nacházel v přistavěné boční kapli. Původně měl stupínkový náhrobek a byl bohatě zdobený.

Z dosavadních 16 rekonstrukcí mohou návštěvníci už nyní vidět čtyři v Pavilonu Anthropos. Jde například o neandrtálského lovce nebo dvě ženy z těžební šachty z oblasti Krumlovského lesa. Další exponát se nachází v Památníku Karla Absolona v Dietrichsteinském paláci, kde mohou lidé vidět tzv. princeznu z Býčí skály. Antropologické rekonstrukce předků budou důležitou součástí podoby nových expozic v Pavilonu Anthropos. Muzeum připravuje jeho přestavbu, dokončení je naplánováno na rok 2025.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Antropologicka rekonstrukce podoby LAR

Štítky ČR, muzea, literatura, archeologie, Brno, rekonstrukce, kniha, Luděk Galuška, Moravské zemské muzeum, Uherské Hradiště, Anthropos, Jan Nepomucký, muzeum, sad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.