Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mendela bude v Brně připomínat průchozí socha inspirovaná hrachem

Brněnské Mendlovo náměstí ozdobí nová socha, která připomene blížící se dvousté výročí narození přírodovědce Gregora Johanna Mendela. Dílo Hrachovina, jež odkazuje na Mendelem definované zákony dědičnosti, bude v Brně první sochou, kterou mohou lidé projít.

Jaromír Gargulák vystudoval slévárenskou technologii na brněnském Vysokém učení technickém. Ve svých dílech využívá především žlutý nebo červený bronz. Často ztvárňuje ptáky, hudebníky a postavy s křídly. I lidské bytosti deformuje k podobě opeřenců.

V příštím roce oslaví Brno výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, který se do světových dějin zapsal díky svým pokusům s křížením hrachu. Připomenutím života a díla opata augustiniánského kláštera bude mimo jiné také nová socha. Hrachovinu podle návrhu umělce Jaromíra Garguláka, jež se stane součástí momentálně rekonstruovaného Mendlova náměstí, vybrala mezinárodní devítičlenná porota.

Podoba sochy od Garguláka, jenž je nositelem ceny Masarykovy akademie umění v Praze a vystavuje v českých i světových galeriích, bude pro Brno novinkou. „Dílo, které bylo vybráno, je opět úplně jiné než ostatní sochy v Brně. Jednou ze zajímavostí tohoto monumentu bude to, že jím člověk bude moci procházet. Takto koncipovanou sochu zatím v Brně nemáme,“ řekl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).


Návrh díla Hrachovina.
 

Třiašedesátiletý umělec na návrhu pracoval několik týdnů, a aby co nejlépe pronikl do Mendelových zákonů dědičnosti, dokonce si domů koupil hrách, na němž pozoroval jednotlivé fáze jeho pěstování. „Připadal jsem si jako dřív na základní škole, kdy sledujete, jak ten hrách roste, probouzí se k životu, a na základě toho jsem začal skicovat a modelovat stély. Mendel vycházel během svého křížení z barevnosti a tvarů semen a následně objevil i slavný poměr 9:3:3:1, který je dominantní i na mé plastice,“ popsal Gargulák.

Právě prolnutí návrhu Hrachoviny s Mendelovými zákony si získalo přízeň odborné poroty. Návrh, který tvoří především bronz, se skládá ze čtyř samostatných objektů připomínajících Mendelův výzkum. Monumentální části díla vévodí znázornění křížení alel při úplné dominanci. 

Dvousetleté výročí narození vědce a kněze Gregora Johanna Mendela zařadila Výkonná rada Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu na seznam výročí UNESCO. Oslavy budou propojeny i s předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie. „Rok 2022 je pro město Brno výjimečný. Výjimečnost Mendelovy osobnosti láká do Brna genetiky ze všech koutů světa a my jsme náležitě na odkaz Mendela hrdí. V rámci oslav tohoto jubilea bude jako připomínka na zakladatele vědy o genetice a o základních principech odhalena socha k poctě brněnského velikána. Město Brno poskytne dotaci ve výši 10 milionů korun,“ doplnil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (PIRÁTI).





 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společně, o.p.s.

Štítky dílo, umění, kultura, mendel, hrachovina, Gregor Mendel, Brno, socha, hrách setý, Jaromír Gargulák, genetika, Vysoké učení technické v Brně, UNESCO, Petr Hladík, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendela bude v Brně připomínat průchozí socha inspirovaná hrachem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.