Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Technické muzeum v Brně zůstane zavřené, než se vyjádří statik

Technické muzeum Brno, které má od pátku poškozenou střechu, zůstává prozatím zavřené, vedení čeká na vyjádření statika. Provizorní oprava už začala. Teprve zpráva statika, kterou muzeum očekává zhruba do týdne, však naznačí, jak velká škoda vznikla, co všechno bude zapotřebí opravit a kdy se muzeum zase otevře, řekl dnes náměstek ředitele Radek Žák.

V Brně minulý týden vydatně sněžilo. V pátek dopoledne si zaměstnanci muzea všimli poškození střechy nad hlavní výstavní halou s parními stroji a zavěšenými letouny. Roztrhl se jeden svár příhradové konstrukce. Pracovníci muzea budovu evakuovali a přivolali hasiče, kteří z ploché střechy odházeli sníh a také kamenivo, které ji pokrývalo. Uvnitř budovy postavili provizorní pažení.

Ode dneška pracuje v budově stavební firma, která konstrukci zpevní. I její řešení však bude nejspíš jen provizorní, než se vyjádří statik. V pátek se podle Žáka nikomu nic nestalo, žádnou škodu neutrpěly ani exponáty. Některé bude zapotřebí z hlavní haly dočasně přemístit. Týká se to například zavěšených letounů.

Jak dlouho zůstane muzeum uzavřené pro veřejnost, nelze podle Žáka odhadnout. Je možné, že zaměstnanci se do budovy vrátí dříve než návštěvníci. Kancelářský trakt je stavebně oddělený od poškozené části. Zatím podle Žáka není jisté ani to, že konstrukci poškodil těžký sníh, anebo svár prasknul z jiné příčiny.

Technické muzeum Brno spadá pod ministerstvo kultury. Od roku 2003 sídlí v Králově Poli rekonstruované starší budově s přístavbou. Návštěvníkům nabízí 17 stálých expozic, technickou hernu a dočasné výstavy. Pečuje také o několik významných mimobrněnských technických památek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky ČR, muzea, počasí, Brno, muzeum, Technické muzeum v Brně, technické muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum v Brně zůstane zavřené, než se vyjádří statik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.