Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno podpoří desítkami milionů korun zelené střechy

V dotačním programu Zeleň střechám jsou uzavřené smlouvy na podporu projektů v celkové hodnotě 50 milionů korun, z toho 176 projektů za 23 milionů korun je hotových. Brněnští radní schválili pokračování ekologických dotací i pro další rok.

Město přispěje i v dalších programech, jako je například Nachytej dešťovku nebo Vnitroblok. Za tři roky bylo prostřednictvím ekologických dotací uskutečněno 337 projektů.

Jejich cílem je motivovat obyvatele Brna k trvalé udržitelnosti a zvelebování jejich okolí. K tomu slouží například zelené střechy z projektu Zeleň střechám, které pomáhají při udržení teploty domu v zimě, kdy fungují jako další izolační vrstva. V létě naopak ochlazují.

„Ekologické dotace se u Brňanů setkaly s velkým zájmem, a proto je budeme příští rok vypisovat už počtvrté. Zároveň jsou vlajkovou lodí iniciativy #PripravBrno, která má pomoci ke snížení emisí do roku 2030,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Do ekologických dotací Brna patří i programy Nachytej dešťovku, Vnitroblok a Nábřežít. „U Vnitrobloku je zájem obyvatel velký. Změny z popraskaných betonů na zeleň, lavičky, které mohou lidé využít k pobytu nebo rekreaci, jsou praktické,“ řekl Hladík. Od roku 2018 bylo uskutečněno 49 projektů v hodnotě 6,5 milionu korun.

Program Nachytej dešťovku má za sebou 89 projektů za 1,5 milionu korun a město má rozjednané desítky dalších. Cílem je motivovat majitele staveb k efektivnímu hospodaření s vodou. V programu Nábřežít, který má za úkol přilákat veřejnost k nábřežím řek Svratka, Svitava a Ponávka, se uskutečnilo 23 projektů v hodnotě téměř jednoho milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, správa, ekologie, dotace, Brno, projekt, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno podpoří desítkami milionů korun zelené střechy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.