Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská mistryně perníčků se před Vánocemi nezastaví

Prostor provoněný perníčky neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře nejedné domácnosti. Hvězdičky, stromky nebo kapři, z těsta se dá vytvořit téměř cokoliv. Plněné i neplněné medové pochutiny mohou zdobit jak slavnostní stůl, tak i vánoční stromeček. Radka Brůžková se výrobě perníků věnuje již přes třicet let. Největším tajemstvím dobře udělaného cukroví je podle ní těsto z kvalitních surovin.

Radka Brůžková je vystudovaná grafička. Ve dvaceti letech jí ale učarovala výroba perníků. Místo grafických návrhů, tak začala malovat na medové pečivo. Před pěti lety si s kolegyní cukrářkou založily vlastní perníkářství, ve kterém se nyní v předvánočním čase dveře nezavřou. Objednávky nepřijímají už od října. Na výrobu perníků se před Vánoci využije jeden a půl tuny těsta, z něhož vzniknou desetitisíce kusů.

Základem, v současnosti už tradiční vánoční pochutiny, je vždy dobré a kvalitní těsto, v němž nesmí chybět především perníkové koření, jehož složení je většinou střeženým tajemstvím perníkářů. Kvalitní materiál patří nejen do těsta, ale také do náplně. „Občas sem přijdou lidi a ptají se, jestli máme ty perníky za šest korun. Na to vždycky odpovídám, ať se nezlobí, ale že za takové peníze nedokážeme koupit ani kvalitní surovinu,“ popisuje nadšená pekařka.


Těsto na perníky musí vznikat s láskou

Zdobí se mandlemi i čokoládou

Kromě neošizeného složení těsta hraje roli i jeho zpracování. Od míchání přes hnětení až po pečení je třeba dodržovat jasné postupy. I přesto hmota občas trochu jinak nakyne. „Perníkové těsto je trochu potvora, musíte se k němu chovat dobře, jinak vám to dá sežrat. Je to v podstatě takový živý organismus,“ vysvětluje Brůžková, jež je zároveň obdivovatelkou umění.

Po dopečení perníků přichází na řadu jejich zdobení. K tomu se využívá především cukrová poleva, ale také marcipán, mandle nebo čokoláda. Zatímco těsto je čistě z přírodních materiálů, tak barevné polevy se bez umělých barviv neobejdou. Původní plán využití přírodních materiálů neodpovídal představám Brůžkové ani dětských zákazníků, jež mají v oblibě barevný vzhled, a tak musela nakonec přistoupit k nakoupení potravinářských barev.


Perníky se zdobí cukrovou polevou

Formičky si pájí sama

Na zdobení perníkářka využívá kornoutky z pergamenového papíru, které si sama vyrábí po večerech doma. Díky nim má pocit jako kdyby psala na papír, a proto si dokáže vyhrát s každým detailem. Tvar určují formičky, při tvarování menších kusů využívají formičky z obchodů, větší si vyrábí sami. „Naučila jsem se už i pájet. Vždycky si materiál natvaruji kleštičkami, a pak to spájím pájkou,“ uvádí žena, která je zároveň milovnicí vážné hudby a jazzu.

Do výroby a zdobení perníků se vystudovaná grafička poprvé zamilovala, když navštívila kurz jejich zdobení. Dnes už třiapadesátiletá žena si dříve koníčkem pouze přivydělávala. Svůj sen si splnila teprve před pěti lety, kdy si v Brně otevřela kamennou prodejnu Superník. Od té doby se výrobě medového pečiva věnuje naplno. Zakládá si na myšlence maloobchodní výroby, od níž nechce za žádnou cenu upustit.


Před Vánoci se vytvoří desetitisíce kusů

„Líbí se mi, že sem lidé chodí často v podstatě na návštěvu. Znám už i jejich životní příběhy. Je to skoro rodinný prostor, i proto ho máme koncipovaný tak, aby zákazníci, kteří si přijdou něco koupit, viděli samotný průběh výroby. Často mi někdo říká, že bych měla podnikání rozšířit, ale já nechci. Sice nás často bolí záda, ničíme si oči, ale radost těch lidí a to, že se pořád vrací, vždycky veškerou bolest odnesou. A díky tomu mě to pořád baví, víc a víc,“ uzavírá Brůžková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Vánoce, perníčky, advent, Brno, těsto, perník, výroba, pochutiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská mistryně perníčků se před Vánocemi nezastaví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.