Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kostel svatého Jakuba v Brně čeká rekonstrukce. Na věži vznikne nová vyhlídka

Brněnská památka pozdní gotiky ze třináctého století se dočká rekonstrukce. Oprava oken, střechy i kamenných prvků na kostele svatého Jakuba vyjde na 131 milionů korun. Většina peněz poputuje z dotací, přispěje i město Brno.

Zatímco před pěti lety se kostel svatého Jakuba na brněnském Jakubském náměstí dočkal nových interiérů, další zásahy budou směřovat na exteriér. Ve špatném stavu je střecha historické budovy, válkou poničená okna, krovy i kamenné prvky. „Mnohá místa exteriéru, mnohdy ta, která nejsou na první pohled vidět, jsou ve velmi špatném stavu. Rekonstrukce je proto nutná,“ řekl farář svatojakubské farnosti Jan Pacner. V rámci oprav vznikne také veřejně přístupná vyhlídka na kostelní věži.

Svatojakubská farnost získala na obnovu národní památky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši necelých 112 milionů korun. Kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů ale budou opravy o deset milionů dražší. Částku by mělo podle náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) doplatit město. 
Věž svatojakubského kostela.

„Svatojakubský kostel patří k brněnským dominantám a je častým vyhledávaným cílem nejen Brňanů, ale i turistů. Proto je v zájmu města podílet se na záchraně této národní kulturní památky. V kostele budou postupně umisťovány informační panely vysvětlující důvody rekonstrukce a postup jednotlivých oprav," vysvětlil Hladík s tím, že o desetimilionovém příspěvku na rekonstrukci se bude rozhodovat na jednání rady.

Zahájení rekonstrukce na svatojakubském kostele je v plánu na začátek příštího roku, otevřít veřejnosti by se opravená budova s novou vyhlídkou měla o dva roky později. K informačním panelům přibudou také dárcovské stránky, prostřednictvím kterých budou lidé moci na rekonstrukci přispět. Ku příležitostem, jako je například Noc kostelů, se na rekonstruované budově uskuteční viedoprojekce. 

Kostel svatého Jakuba se pyšní více než devadesát metrů vysokou věží i oltářem s podobou z devatenáctého století. Při rekonstrukci mezi lety 2015 a 2016 se návštěvníkům společně s opravenými vnitřními prostory otevřela také nová expozice. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kostel svatého jakuba, rekonstrukce, oprava, dotace, kostel, Brno, vyhlídka, Petr Hladík, Jan Pacner, KDU-ČSL, Noc kostelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel svatého Jakuba v Brně čeká rekonstrukce. Na věži vznikne nová vyhlídka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.