Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z brněnské historické pošty je pivovar, pivo tam vaří žena

Místo balíků, poštovních razítek a ne vždy optimálně naladěných úředníků najdou lidé v brněnské Poštovské ulici nový pivovar. Jedná se o vůbec jediný pivovar, který se letos otevřel na jižní Moravě. Nabízí jeden z největších výčepů v tuzemsku s možností celkem deseti piv na čepu a řemeslnou výrobu vznikající pod dohledem sládkové.

Dlouhých 138 let fungovala v Poštovské ulici pošta, která ale skončila v roce 2012. Za tu dobu se v budově zabydlelo a vystřídalo více nájemců. Nyní část objektu slouží jako pivovar, který nabízí vlastní pivo Harry a jehož výstavba vyšla na 25 milionů korun.

„Chceme, aby bylo naše pivo pro všechny. Nejsme další pivovar v řadě, který bude vařit jenom ležák, rozhodně bychom tady chtěli dělat kvalitní piva. Brno je avantgardní město, vždycky bylo a zaslouží si škopek, který svět ještě neviděl,“ uvedl předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

Nové zařízení nabízí hostům čtyři výčepní tanky, kapacitu maximálně dva tisíce hektolitrů a až deset druhů piv na čepu. Cesta chmelového nápoje z ležáckých tanků do výčepních kohoutů je dlouhá pět metrů. Jedná se o nejkratší cestu, kterou může nápoj od vaření přes kvašení, ležení až po stáčení absolvovat. „Vařit budeme v podstatě všechno. V plánu máme určitě tři spodně kvašená a tři svrchně kvašená piva. Naší vlajkovou lodí je ležák Born, jehož recepturu ladíme tak, aby byla takzvaně chlastací,“ uvedla sládková Tamara Dolníčková.

Jde o jediný řemeslný pivovar, který letos na jižní Moravě vznikl. Prostor v letních měsících doplní i zahrádka s kapacitou až tři sta osob. Jeho výstavba začala na začátku letošního roku. V čele stojí odborníci z městských pivovarů Jarošova a Znojma. Na jeho financování se podílelo přes dvacet akcionářů.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oldřich Hrb,

Štítky Brno, pivovar, Poštovská, výčep, pivo, Jihomoravský kraj, nápoj, kohout, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z brněnské historické pošty je pivovar, pivo tam vaří žena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.