Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně už stojí vánoční stromeček, přivezli jej koně

, aktualizováno 20. listopadu 2021, 19:29

Od hájenky z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku vyrazil dnes krátce po poledni koňský povoz s vánočním stromem, který se po čas adventu stane hlavní dominantou brněnského náměstí Svobody. Koně dorazili na centrální plochu moravské metropole i s třináct metrů vysokou jedlí bělokorou před pátou hodinou odpoledne.

Vánoční strom pro Brno pochází tradičně z bílovických lesů, respektive z univerzitních lesů Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, který jehličnan městu daroval. Tradici vánočního stromu v centru Brna založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který 22. prosince 1919 spolu s kolegy našel při procházce v lese u Bílovic nad Svitavou odložené batole. Těsnohlídek pak dal podnět k založení dětského domova Dagmar, který se stará o opuštěné děti. Pod vánočním stromem bývala kasička, do níž mají možnost lidé dávat finanční dary na stavbu tohoto zařízení. 

Jedle je vizuálně ve skvělé kondici. Její výběr byl ovlivněný, kromě estetického pohledu, též parametry pro převoz koňským povozem, kdy limitující je výška stromu i šířka koruny. Hlavním parametrem je ovšem zdraví stromu, na což se dělají odborné posudky s ohledem na bezpečnost," uvedl už dříve Lumír Dobrovolný ze ŠLP Křtiny.

Strom dorazil na náměstí Svobody před pátou hodinou odpoledne. Předtím měl povoz ještě zastávku v Líšni (13.30–14.30) a Židenicích (15.00–16.00). Rozsvícení se uskuteční v pátek 26. listopadu. Kvůli covidovým opatřením ale pořadatelé rozhodli, že se letos neodehraje slavnostní rozsvícení, na které pravidelně míří stovky lidí. 

Brno bude mít Vánoce bez slavnostního rozsvícení stromu i vyhlídkového kola

Bez bruslení pod Joštem, tradičního rozsvícení vánočního stromu i ruského kola. Zato s teplým punčem v designových hrníčcích, adventními písněmi a desítkami stánků budou letos adventní trhy v Brně, které výrazně ovlivnila proticovidová opatření.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Vánoce, Bílovice, Tradice, Koně, vánoční stromek, les, advent, Bílovice nad Svitavou, Rudolf Těsnohlídek, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Dvořák

V Praze na magistrátu koně nemáme. Zato je tam hodně ... , ale ti jsou moc pomalí a Bůh ví kdy by se s tím stromem přilandrali.

Neděle, 21. listopadu 2021, 17:46Odpovědět

V Brně už stojí vánoční stromeček, přivezli jej koně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.