Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská pošta na nádraží mění majitele, budovu koupila firma z Prahy

Funkcionalistická budova České pošty na brněnském hlavním nádraží mění majitele. Budovu navrženou architektem Bohuslavem Fuchsem koupila v elektronické dražbě společnost Recollect, jež je součástí koncernu Finanční skupiny Trinity Bank. Nový majitel zatím neuvedl, co s objektem zamýšlí. Tvrdí ale, že budovu opraví.

Česká pošta o prodeji stavby, která podle vyjádření firmy už dlouhodobě nesplňuje potřebné nároky na provoz, rozhodla letos v zimě. Udržování budovy je drahé a kapacitně se nevyužívají všechny prostory. Proto se státní podnik rozhodl nemovitost prodat. V první uskutečněné elektronické aukci v polovině října se nikdo nepřihlásil, včera už byla dražba úspěšnější. Za 117 milionů korun, což byla vyvolávací cena, koupila budovu firma Recollect sídlící v Praze. Nyní začíná pošta vyjednávat s vítězem. Do debaty vstoupí ještě České dráhy.

Vzhledem k tomu, že předkupní právo na budovu mají České dráhy, bude jim po nejbližších krocích a sepsání smluv budova ještě oficiálně ke koupi nabídnuta. Cílem společnosti Recollect, vítěze elektronické dražby, je po úspěšném dokončení koupě této stavy navrátit této významné budově krásnou funkcionalistickou podobu,“ řekl za vítěze dražby Matouš Mareš.

Nádražní pošta stojí v Brně od konce 30. let minulého století. Vzhledem k zamýšlenému přesunu nádraží navrhl Fuchs budově lehkou ocelovou konstrukci se čtyřmi podlažími, které navazují na dvě patra. Důvodem bylo, aby byla stavba rozložitelná i kvůli zamýšlenému přesunu či přestavbě, k čemuž nakonec ale nedošlo. Nyní je otázka, jak nový investor prostory, ve kterých se nachází i známý páternoster, využije. 

Jde velmi těžko říct, k jakému jinému účelu by budova teď měla sloužit, to místo je perfektně dostupné a na poštu je to ideální. Nejlepší by bylo, kdyby pošta dokázala zainvestovat a celou budovu opravit,“ řekl Drbně už dříve odborník na architekturu, který přednáší na Vysokém učení technickém v Brně (VUT), Radan Volnohradský.

Česká pošta bude na nádraží minimálně do poloviny příštího roku. Dříve už uvedla, že plánuje otevřít dvě nové pobočky. Jedna má vzniknout v Obchodním centru Letmo naproti nádraží a jedna v objektu Šumavská Tower v městské části Královo Pole. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Pošta, Brno, Stěhování, Nádraží, dražba, Praha, Česká pošta, Bohuslav Fuchs, TRINITY BANK a.s., České dráhy, Vysoké učení technické v Brně, ŠUMAVSKÁ tower s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská pošta na nádraží mění majitele, budovu koupila firma z Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.