Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o očkování je veliký, Bohéma musela prodloužit otvírací dobu

V očkovacích centrech se na vakcíny stojí fronty. Od doby, co bylo zrušeno preventivní testování zdarma, se počet zájemců o vakcínu razantně zvýšil. Častěji se očkuje i třetí dávkou. Například v očkovacím centru Bohéma museli prodloužit otvírací dobu, aby vyšli lidem vstříc.

Očkovací centrum Bohéma denně naočkuje kolem pěti set lidí. Ještě před měsícem přitom čísla dosahovaly sotva jednoho sta. Centrum, které provozuje Společnost Podané ruce, má kapacitu až tisíc lidí denně. Vzhledem k zvýšenému zájmu o vakcíny se organizace rozhodla prodloužit otevírací dobu. Nově nyní očkují i v dopoledních hodinách, kdy se dříve pouze testovalo.

Právě o testování zájem naopak výrazně poklesl. Antigenní a PCR testy už totiž nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. S tímto vládním rozhodnutím Podané ruce zásadně nesouhlasí, podle nich je kvalitní testování v kombinaci s očkováním a efektivním trasováním jediný způsob, jak ven z pandemie. 

Ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil je velký zastánce zejména antigenních testů. „Uvedená situace nás velmi mrzí. Naše organizace stojí za tím, že se v Česku preventivní testování spustilo. Statistiky ukazují, že kvalitní antigenní testování smysl má,“ uvedl. 

Aby byla neziskovka schopna i nadále pacienty testovat, přesunula se z vnitřních prostor Bohémy, které nyní slouží k očkování, do venkovních. Testovací budky stojí hned u Janáčkova divadla v parku Koliště. Aktuálně ale není organizace schopná přijímat pacienty se žádankou od lékaře, upozorňují na to na svém webu. Brzy ale nabídnou Brňanům i tuto možnost. Otestovat se mohou návštěvníci Bohémy i na množství protilátek po prodělané nemoci i po očkování.

Od 1. listopadu vláda zrušila testování zdarma. Nadále ho mohou využívat pouze mladší 18 let, lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny a ti, co se nemohou ze zdravotních důvodů očkovat. Zdarma zůstávají i pro ty, co mají žádanku. Za PCR test si jinak člověk zaplatí kolem osmi set korun, za antigenní kolem dvou set korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Společnost Podané ruce

Štítky Brno, Podané ruce, Neziskovka, vakcína, očkování, bohémství, Jindřich Vobořil, Janáčkovo divadlo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emanuel Novotný

Ovce jdou na porazku .

Úterý, 16. listopadu 2021, 10:42Odpovědět

Baron Kocharovski

"Zájem o očkování je veliký..." A PROTO neustálé kampaňě NAHÁNÍ další zoufalce, co se nechají naočkovat NEOVĚŘENOU a NESCHVÁLENOU vakcínou! :-D :-D :-D běžte už do háje, soudruzi!

Pondělí, 15. listopadu 2021, 11:56Odpovědět

Baron Kocharovski

"Zájem o očkování je veliký..."

Pondělí, 15. listopadu 2021, 11:55Odpovědět

Zájem o očkování je veliký, Bohéma musela prodloužit otvírací dobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.