Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svatý Martin přivezl do Brna na bílém koni první letošní víno

Sláva svatému Martinovi, znělo brněnským náměstím Svobody, kde slavnostním otevřením požehnané lahve začal největší svatomartinský košt v republice. Na centrální ploše moravské metropole se shromáždily stovky lidí, kteří sledovali průvod a připili si na svátek patrona vinařů.

Svatého Martina, jehož ztvárnil brněnský herec Martin Sláma, tradičně doprovázel na náměstí Svobody několik metrů dlouhý průvod. Chasa vyrazila od katedrály svatého Petra a Pavla, kde pětilitrová láhev dostala požehnání, v 10:30. Za doprovodu zpěvu, tance a zvídavých kolemjdoucích dorazila skupina na Svoboďák před jedenáctou hodinou, aby s odbitím pravého brněnského poledne otevřeli první láhev. 

Letošní ročník svatomartinských vín je jeden z nejlepších a nejkvalitnějších za celou svoji historii,“ sdělil už dříve hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz

Kvůli epidemické situaci museli organizátoři největší košt v České republice přizpůsobit aktuálním opatřením. Snížil se počet zastoupených vinařů i počet nabízených vín. Návštěvníci pak musí dodržovat rozestupy v degustačních stanech. 

Letos se očekává, že do prodeje půjde zhruba dva miliony lahví. „Zájem vinařů se vrátil a s ním i více než dva miliony lahví svatomartinských vín,“ řekl Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům. 

Slavnostní průvod se uskutečnil dnes také ve Znojmě. S oslavou prvního vína vyrobeného z letos sklizených hroznů se pojí rovněž akce v restauracích, které nabízejí speciální menu s husími specialitami.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová ,

Štítky Brno, Košt, Svatomartinské, Svátek, víno, vinařství, Česko, Jaroslav Machovec, Vinařský fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý Martin přivezl do Brna na bílém koni první letošní víno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.