Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě mají novou dotaci, která podpoří parkování karavanů

V poslední době na jižní Moravě roste zájem o přenocování v karavanech, a to především kvůli koronavirové pandemii. V návaznosti na to krajští radní schválili vyhlášení dotačního programu na podporu karavanových stání. Úřad na ně poskytne dva a půl milionu korun. Radní o tom rozhodli na svém dnešním zasedání.

Kraj chce milovníkům karavaningu poskytnout větší flexibilitu a svobodu na jejich cestách. Karavanová stání by navíc měla přinést možnost bezpečně zaparkovat a provést servis. „Tito návštěvníci se zpravidla nezdržují dlouho na jednom území a jsou více aktivní, co se týká návštěvy atraktivních míst. Také většinou nevyhledávají kempy, ale upřednostňují karavanová stání,“ uvedl hejtmanův náměstek pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch František Lukl (STAN).

Jedno karavanové stání potřebuje prostor minimálně 8 x 5 metrů. Jeho součástí musí být výlevka chemického záchodu a šedé vody, elektrická a vodovodní přípojka nebo sociální zařízení. Neměl by chybět ani platební automat, kamerový systém nebo oplocení.

O dotace mohou požádat jak podnikatelé, tak například i obce od 13. 12. do 27. 12. letošního roku. Finanční podporu mají možnost využít na vybudování karavanového stání pro obytné automobily a obytné přívěsy. Podpora skrze dotaci bude činit minimálně padesát tisíc korun, naopak nejvíce bude možné získat příspěvek ve výši 250 tisíc korun. Příjemci dotace se musí na financování projektu podílet minimálně z padesáti procent. Pokud získají zároveň dotaci z Národního programu podpory Cestovního ruchu, jejich podíl se sníží na pětadvacet procent.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky karavany, dotace, jižní Morava, parkování, Jihomoravský kraj, karavan, František Lukl, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě mají novou dotaci, která podpoří parkování karavanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.