Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně si připomínají čištěním kamenů zmizelých hrůzy Křišťálové noci

Lidé po celé Evropě si připomínají smutné výročí tzv. Křišťálové noci, při které před třiaosmdesáti lety zahynulo téměř sto Židů. Událost připomíná rovněž jihomoravská Paměť národa prostřednictvím čištění kamenů zmizelých, které slouží jako vzpomínka na oběti holocaustu.

Kameny jsou vždy umístěné před domem, ve kterém oběti druhé světové války žily. Kromě tragických osudů Židů, kteří přišli o život při nechvalně známé Křišťálové noci, připomínají i další oběti nacismu. „Dnes máme po Brně rozmístěných už 217 kamenů, přičemž při holocaustu bylo zavražděných přibližně 13 tisíc Brňanů. Takže kdybychom měli mít tuto památku před každým domem oběti, tak by byly téměř po celém městě,“ uvedl archeolog a etnolog Michal Doležel.

Čištění kamenů se uskutečňuje podle potřeby, v závislosti na tom, jak rychle se zanesou. Letos poprvé je spojené právě s výročím Křišťálové noci, při níž nacisté pod záminkou odplaty za atentát na Ernsta vom Ratha, vyostřili protižidovská opatření. „Do leštění se může zapojit v podstatě každý. My jsme rozmístili drátěnky do kaváren Podnebí, Už nejsme Atlas a Café Pilát, kde si je zájemci mohou vyzvednout,“ řekl ředitel Paměti národa Jižní Moravy David Butula.

Myšlenka vychází z projektu německého výtvarníka Guntera Demniga, jenž vytvořil takzvané Stolpersteine, jakožto připomínku obětí holocaustu v Německu. Postupně se kameny zmizelých rozšířili do všech zemí Evropy. Památku na zesnulé si může pořídit kdokoliv. Jejich vlastníky jsou většinou potomci zesnulých nebo spolky, jejichž členové se stali oběťmi holocaustu. Výrobu a koordinaci zajišťuje Židovská obec Brno. Zhotovení jednoho kamene vyjde přibližně na 2,5 tisíce korun.


Kameny zmizelých připomínají oběti holocaustu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Památka, Křišťálová noc, Židé, Evropa, Paměť národa, druhá světová válka, Michal Doležel, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si připomínají čištěním kamenů zmizelých hrůzy Křišťálové noci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.