Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žena si pronajala hrob na věčné časy. Úřady jí nevěří

Zákon o pohřebnictví upravuje mimo jiné i hřbitovní a pohřební práva. Jeho současné znění ale nezohledňuje fakt, že se na řadě pohřebišť nachází místa, která jsou pronajatá na věčné časy nebo na dobu trvání hřbitova. Ta byla vytvořená na základě smluv, které byly uzavřené ještě před účinností tohoto zákona, což způsobuje spory o placení nájmu mezi úřady a majiteli hrobů.

Takový případ se stal i majitelce hřbitovního místa, která se pro pomoc obrátila na Kancelář veřejného ochránce práv. Úřad po ní chtěl, aby uhradila nájemné za hrob. Žena argumentovala tím, že má místo sjednané na věčné časy a že za něho její otec nikdy nájem neplatil. Karta hrobu, která potvrzovala, že je hřbitovní místo opravdu pronajaté na věčné časy, nebyla pro úřednici dostatečným důkazem, požadovala původní nájemní smlouvu.

Z hlediska doby trvání nájmu by tedy měla původní smlouva zůstat neměnná. Pronajímatel hrobového místa (správce pohřebiště) by měl tento právní stav respektovat,“ vysvětlil ombudsman Stanislav Křeček. Podle jeho slov by v případném dodatku smlouvy měla být zachovaná původní ustanovení o délce pronájmu hřbitovního místa, protože neporušují platný zákon.

Údaj o tom, na jak dlouho bylo místo zakoupené, bývá uvedený ve hřbitovní knize. Veřejný ochránce proto stěžovatelce poradil, aby navštívila archiv nebo s pomocí správce pohřebiště dohledala informace o nájmu hrobového místa právě ve hřbitovní či farní knize. Díky tomu by pak žena mohla dokázat zaplacení činže na věčné časy.

Za hrobová místa, která mají jejich majitelé sjednaná na věčné časy nebo na dobu trvání hřbitova není nutné platit nájem. Přesto ale lidé, kteří hrob vlastní, musí financovat služby, které jsou s spojené s údržbou, a to správci pohřebiště. Jedná se například o zajištění vody, kanalizace, osvětlení nebo údržbu cest a zeleně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fietzfotos/pixabay.com

Štítky hřbitov, spor, hrobové místo, pronájem, ombudsman, Stanislav Křeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kratochvíl

místa která jsou poskytnuta "na věčné časy" byla obvykle při jejich založení vykoupena vysokou částkou kterou původní nabyvatel věnoval farnosti či jiné organizaci která hřbitov zakládala právě na založení toho hřbitova. chtít po nich dnes jakékoliv plnění je proti smyslu původního ujednání, neboť "nájemné" za hrobové místo je v podstatě splátkou jakýchsi úroků z oné původně poskytnuté částky.

Úterý, 2. listopadu 2021, 21:42Odpovědět

Žena si pronajala hrob na věčné časy. Úřady jí nevěří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.