Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turistický tahák. V Bílovicích otevírají rozhlednu U Lidušky s výhledem na celé Brno

V Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku vznikla nová turistická atrakce, jíž je bezmála třicet metrů vysoká rozhledna. Stavba ponese jméno U Lidušky. Veškeré stavební práce jsou hotové a čeká se už pouze na slavnostní otevření, k němuž dojde příští týden.

Nová rozhledna měří celkem 29 metrů a vyrostla na kopci tzv. vyhlídky, kam vede cesta přes myslivnu lišky Bystroušky, jezírko a Liduščin památník. Obec na výstavbě železné konstrukce pracovala od letošního jara. Jednou z posledních otázek bylo samotné pojmenovaní vyhlídky, která je nakonec pojmenované také podle malého děvčátka, jež před sto lety nalezli odložené a promrzlé v bílovickém lese. Dojemný příběh dal vzniknout tradici Těsnohlídkova stromu v Brně, sbírkám peněz pro potřebné a nyní také i rozhledny.

Název U Lidušky je finální. V současné době máme předanou stavbu a probíhá kolaudační řízení. Slavnostní otevření se uskuteční v úterý 26. října v 16:00,“ popsal Drbně bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN). 

Cedulky pro veřejnost i výlet po rozhlednách

Bílovice patří již od první republiky k oblíbeným destinacím turistů z Brna a okolí. V každém ročním období si cestu do Těsnohlídkova údolí najde tisíce lidí, kteří podnikají pěší výlety nebo vyjížďky na kole či kolečkových bruslí. Nyní přibude další turistické lákadlo v podobě rozhledny. Z vrcholu objektu mají lidé jako na dlani celou obec nebo tamější lesy. Vidět je také Brno nebo vysílač Hády. 

Výstavba rozhledny vyšla obec na sever od moravského metropole na bezmála šest milionů korun. Polovinu částky pokryje dotace z ministerstva pro místní rozvoj, kterou Bílovice získaly loni v létě. Do stavebního dění zapojila obec také veřejnost, která má možnost si koupit za symbolickou částku cedulku na schody. 

V současné už máme zamluvenou zhruba dvacítku schodů. Postupně je budeme nabízet dál. Každý, kdo bude chtít, si může cedulku koupit,“ sdělil starosta. 

Díky nové stavbě se turistům objeví na mapě další atraktivní lokalita s unikátním výhledem. V blízkosti Bílovic se totiž nachází oblíbená rozhledna Alexandrovka u Adamova. Velký zájem je i o Babí lom u Lelekovic nebo oboru Holedná v Brně, kde nová konstrukce přitahuje davy turistů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Bílovice, Atrakce, rozhledna, Výhled, Turistika, Brno, Bílovice nad Svitavou, Brněnsko, Miroslav Boháček, Starostové a nezávislí, První republika, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistický tahák. V Bílovicích otevírají rozhlednu U Lidušky s výhledem na celé Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.