Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti navrhli, jak proměnit mrakodrap v Brně. Chtějí tam kovové sítě ve tvaru mraků

Nejvyšší budova nejen v Brně, ale i v celé České republice, která sahá až do výšky 111 metrů, letos oslaví své desáté výročí od zahájení výstavby. Ke svému jubileu dostala už nyní nové návrhy na její vylepšení. Studenti Fakulty stavební brněnského Vysokého učení technického (VUT) na nových vizualizacích pracovali při ideové architektonické soutěži, kterou vyhlásila minulý rok investiční skupina Natland, jež je spoluvlastníkem objektu. Nyní zná soutěž svého vítěze.

Odborná porota, jejíž součástí byl i architekt celé stavby Gustav Křivinka, vybrala vítěze soutěže. Stali se jimi dvaadvacetiletá Lucie Streďanská a třiadvacetiletý Adam Vácha s návrhem nazvaným Cloud In‘. Při tvorbě je inspirovali jejich dětské představy o mrakodrapech. „Já jsem si vždycky jako malý myslel, že když člověk kouká z mrakodrapu, tak vidí z vrchu ty mraky, tak právě něco takového jsme chtěli do našeho konceptu zahrnout,“ popsal Vácha.

Vítězný návrh zdobí kovové sítě ve tvaru mraků umístěné na vrcholu budovy. Autoři mysleli i na dataily. Nechybí ani mlha, která se tvoří díky využívání odpadní vody, jež v budově vzniká. „Chtěli jsme, aby to přilákalo i hodně lidí a oživilo to tento industriální areál. Tak jsme ještě na vrcholku vytvořili dvě adrenalinové stezky, jednu jednodušší pro děti a druhou s větším převýšením pro dospělé,“ vysvětlila Streďanská.

Soutěžní návrhy jako předloha pro modernizaci

Podle Igora Bruknera, projektového manažera investiční skupiny Natland, která celou soutěž zaštiťovala, bude něteré návrhy obtížné uvést do praxe. Přesto se nápady mladých architektů můžou uplatnit při budoucích úpravách stavby. „Je to samozřejmě i o tom, že se jednalo o ideovou soutěž, takže některé projekty jsou těžko proveditelné jak z praktického hlediska, tak hlavně z finančního,“ vysvětlit Brukner.

Za dva roky oslaví mrakodrap deset let od svého otevření. K tomuto výročí by mu vlastníci rádi nadělili alespoň částečné vylepšení. Projekty nyní musí prodiskutovat všichni majitelé společně s hlavním architektem. Zdokonalení by se mohla týkat především vstupu před budovou nebo například recepce. „Myslím si, že nejvyšší budova v Česku by si přístup na střechu zasloužila, aby se návštěvníci mohli kouknout na Brno z výšky,“ uvedl Brukner. Při případné rekonstrukci bude nahlédnuto i do studentských návrhů, jejichž některé části mohou být následně také využité.


Vítězové Lucie Streďanská a Adam Vácha

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Natland,

Štítky soutěž, architektura, Natland, mrakodrap, Brno, oblak, Vysoké učení technické v Brně, Natland Group, Česko, Igor Brukner, Gustav Křivinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti navrhli, jak proměnit mrakodrap v Brně. Chtějí tam kovové sítě ve tvaru mraků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.