Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kůrovcová kalamita se stabilizuje, brněnští lesníci mají méně práce s vysazováním

Kůrovcová kalamita, která v uplynulých letech potrápila lesy severně od moravské metropole, se postupně zlepšuje. Lesníci Mendelovy univerzity plánují letos vysadit o 200 tisíc sazenic méně než loni a věří, že se situace navrací ke stavu před pohromou.

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny musel loni vysázet nové sazenice na sto hektarů lesních holin. Letos to vypadá, že se na lesníky začíná usmívat štěstí. Kůrovcová těžba je objemově zhruba poloviční oproti předchozím kalamitním rokům. „Kůrovcem jsou napadené spíše jednotlivé stromy nebo menší skupiny a máme tedy dostatek prostoru a kapacit tyto stromy vyhledávat a včas zpracovat," řekl za podnik vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky Lumír Dobrovolný.

Lesníci se proto po letech starostí s kůrovcem mohou začít věnovat dalším údržbám lesů, které nesouvisejí se zákeřným škůdcem. Následky suchých let a prosychání zejména starších buků ale budou lesníci řešit ještě několik období. Co se týče kůrovce, je aktuálně nejpostiženější oblastí severní část univerzitních lesů v okolí Jedovnice. „Výhodou našich smíšených pestrých lesů je, že vzniklé holiny z úmyslných i nahodilých těžeb mají téměř vždy maloplošný charakter," uvedl Dobrovolný.

Minimální ztráty při výsadbách

Loni vysadili lesníci ze Křtin 800 tisíc sazenic, letos plánují zalesnit holiny asi 600 tisíci sazenic. V době před kůrovcovou kalamitou se jich v univerzitních lesích vysazovalo ročně okolo 400 tisíc kusů. Současná sezona lesníkům nahrává především příznivým vláhovým průběhem, který usnadňuje přežívání nových stromků. „Ztráty na výsadbách jsou minimální do patnácti procent, přitom v suchých letech byly i na padesáti procentech,“ vysvětlil Dobrovolný. 

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny je součástí Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Univerzitní pozemky mají rozlohu 10 205 hektarů a táhnou se od severu Brna až k městu Blansku. Na výsadbách se nově mohou podílet i obyvatelé obcí, na jejichž katastrech se lesy nachází.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky lesy, sázení, kůrovec, křtiny, les, Mendelova univerzita v Brně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovcová kalamita se stabilizuje, brněnští lesníci mají méně práce s vysazováním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.