Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jižní Morava vyráží do Dubaje představit exponát spojující makro a mikro svět

Jižní Morava se zúčastní Všeobecné světové výstavy EXPO v Dubaji a upravenou verzi svého přichystaného exponátu představí také lidem v krajských městech. Interaktivní model z dílny architektů Chybik+Kristof a multimediálních architektů Visualove ukáže krásu makro i mikro světa.

Exponát, který nabídne pohled na detaily světa okolo nás, bude až do 17. října k vidění jako doplněk expozice brněnského VIDA! centra. Z dálky působí jako futuristický dutý kvádr, při aktivaci ale začne barevně svítit a interaktivní obrazovky, které se ovládají bezdotykově gesty, představí návštěvníkům dva naprosto odlišné a zároveň propojené světy.

„Brno je skutečně věhlasné v oboru elektronové mikroskopie a vesmírném průmyslu. Vyrábíme například součástky do raket Evropské kosmické agentury. Tyto produkty jsou na světové úrovni a my se s nimi chceme chlubit. A proto jsme pro světovou výstavu EXPO v Dubaji zvolili téma mikro a makro světa,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (PIRÁTI).

Vnitřní část exponátu tvoří termofolie a zrcadlový obklad, tedy materiály, které jsou spojeny s oborem vesmírných technologií. Naučný předmět prošel rukama multimediálních architektů Visualove, kteří se podíleli například na oblíbených nafukovacích planetách, jež v létě přitahovaly turisty na brněnskou Kraví horu.



Výstava u nového exponátu.

Exponát bude následujícího půl roku putovat po šesti jihomoravských městech v rámci vědecké show Věda a technika jede! Z brněnského zábavního centra se v polovině října přesune do Židlochovic. Návštěvníky putovní výstavy čeká seznámení nejen s lidmi z VIDA! centra, ale také s odborníky z Hvězdárny a planetária Brno či Střediska volného času Lužánky. „Interaktivní dílny, kde si zájemci mohou vyzkoušet 3D tiskárny, mikropájky nebo elektronový mikroskop, doplní obří nanostruktura, mobilní planetárium i poutavé vědecké pokusy,“ popsal akci koordinátor digitální dílny FabLab, jež se show také účastní, Tomáš Mejzlík.

Cílem projektu je ukázat veřejnosti, proč zrovna jižní Morava a město Brno reprezentují republiku na světové výstavě v největším městě Spojených arabských emirátů. Exponát poukazuje na zábavnou a zajímavou stránku vědeckých a technických oborů a jejich spojení právě s moravskou metropolí. 


Obrazovka s mikrosvětem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vida, centrum, věda, zábava, jižní morava, exponát, mikro, makro, Jihomoravský kraj, Dubaj, architekt, Světová výstava, dílna, krása, Brno, Evropská kosmická agentura, Tomáš Koláčný, Hvězdárna a planetárium Brno, Spojené arabské emiráty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava vyráží do Dubaje představit exponát spojující makro a mikro svět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.