Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2021: Na jižní Moravě hlasovali lidé z aut, svůj hlas vhodilo do uren 185 voličů

Na jižní Moravě se včera uskutečnily volby pro ty, kteří kvůli nařízené karanténě či izolaci volili z aut. Zájemci mohli odevzdat své hlasy mezi osmou hodinou ranní a pátou odpolední, celkem jich na stanoviště v Brně, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Vyškově a Blansku přijelo 185.

V České republice se lidem omezeným kvůli nemoci covid-19 otevřelo celkem dvaaosmdesát volebních drive-in stanovišť. Řidiči, kteří na vybraná místa přijeli, se museli prokázat občanským průkazem nebo pasem a mít s sebou potvrzení o nařízené karanténě či izolaci, jež vydal praktický lékař nebo hygienická stanice. 

Hlasování probíhalo přímo z vozu. „Zájemce přijede k první zastávce, kde se setká s členem speciální hlasovací komise, který mu po prokázání totožnosti předá hlasovací lístky. Volič popojede za improvizovanou plentu, kde má možnost upravit lístky, vloží je do obálky, popojede ke schránce a z otevřeného okna odevzdá hlas," řekl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. Na stanovištích nejen na jižní Moravě platila přísná opatření, voliči museli mít nasazený resprátor a ochrannými prostředky byla vybavená také hlasovací komise.

Při loňských volbách do zastupitelstev krajů volilo na drive-in stanovištích v České republice přes pět tisíc lidí z dvaceti tisíc, kteří byli v karanténě. Letos svůj názor projevilo 1601 lidí. „Nyní je v karanténě nebo izolaci kolem deseti tisíc lidí," uvedl Vokáč. Hlasy získané na venkovních stanovištích se sváží na krajský úřad, kde se sečtou společně s hlasy z dalších míst, jako jsou například domovy seniorů v karanténě nebo hlasy od komisí, jež chodí přímo k voličům domů. K sečtení dojde stejně jako v případě klasického odevzdání hlasu až v sobotu. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Plzeňská Drbna

Štítky ČR, volby, sněmovna, koronavirus, Brno, Jihomoravský kraj, karanténa, Česko, Znojmo, Břeclav, Blansko, Vyškov, Hodonín, Petr Vokáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Na jižní Moravě hlasovali lidé z aut, svůj hlas vhodilo do uren 185 voličů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.