Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kontroly ombudsmana vedly k odstranění klecových lůžek i kamer na toaletě

Kancelář veřejného ochránce práv za patnáct let zkontrolovala 504 zařízení, kde pobývají lidé omezení na svobodě. Poznatky a doporučení pracovníků kanceláře vedly ke změnám jako odstranění klecových lůžek, odstranění kamer na toaletách u dětí na psychiatrii, ale také přinesly dvakrát týdně teplou sprchu pro vězně. Novinářům to řekli zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková a pracovník kanceláře Ondřej Vala.

Omezení svobody může nastat v souvislosti s tím, že je člověk závislý na péči ostatních, což je například v domovech, nebo na základě moci úřední, pod což spadají třeba věznice. Pracovníci zkontrolovali 160 zařízení sociálních služeb, 104 policejních cel, devadesát zařízení pro děti, osmdesáti zdravotnických zařízení, šestačtyřicet věznic, osmnáct zařízení pro cizince a šest zařízení pro azylanty. V zařízeních byli na návštěvách tisíc dní.

„Za velký úspěch považuji definitivní konec používání klecových lůžek na psychiatrických odděleních. Přestože je zákon zakázal v roce 2007, ještě před třemi lety kolegové při návštěvě jedné nemocnice klecové lůžko objevili. Jeho odstraněním snad z našich nemocnic navždy zmizela," uvedla Šimůnková.

Poznatky a doporučení přinesly i další změny. „Například děti v dětských domovech mohou na rozdíl od nedávné minulosti nosit vlastní oblečení a mít uzamykatelné skříňky," řekla Šimůnková.

Podle Valy byla celá řada zdánlivě malých změn, které ale zlepšily život stovkám i tisícům lidí. „Vedení dětských domovů jsme upozornili, že listovní tajemství se vztahuje i na maily nebo textové zprávy. Děti teď mohou telefonovat v soukromí. Vězni mají díky nám zaručenou teplou sprchu alespoň dvakrát týdně. Doporučovali jsme také, aby pacienti v psychiatrických nemocnicích nemuseli nosit po celý den pyžamo," uvedl Vala, vedoucí odboru dohledu nad omezováním osobní svobody. Dodal, že v jedné psychiatrické nemocnice sledovaly kamery děti i na toaletách, přičemž kancelář uspěla s požadavkem na odstranění kamer.

Pracovníci kanceláře přicházejí na návštěvy zařízení bez ohlášení v pracovní dny, o víkendech i o svátcích v jakékoliv době. Mohou vstupovat do všech místností, nahlížet do dokumentací a mluvit se zaměstnanci i klienty, dětmi i vězni.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jarmoluk/Pixabay.com

Štítky ČR, právo, sociální, ombudsman, videokamera, toaleta, Monika Šimůnková, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly ombudsmana vedly k odstranění klecových lůžek i kamer na toaletě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.