Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnským vodárnám loni klesl zisk, kvůli covidu klesla spotřeba vody

Brněnské vodárny a kanalizace, které zajišťují dodávku pitné vody pro Brno a řadu dalších obcí v okolí, měly loni kvůli dopadům covidu-19 nižší zisk. Klesl o více než třetinu na sedmapadesát milionů korun, protože se snížila spotřeba vody, a tím pádem i množství odkanalizované vody. Naopak po dřívějších suchých letech se pozitivně projevil loňský velmi deštivý rok na doplnění zásob v prameništi v Březové nad Svitavou. I vodní nádrž Vír se loni prakticky pořád držela na maximu zásob, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin. Celkové výnosy se díky meziročnímu zdražení vodného a stočného zhruba o šest procent mírně zvýšily na dvě miliardy korun.

Kvůli covidu-19 loni kleslo množství dodané vody o čtyři procenta na 29,3 milionu metrů krychlových. Množství odkanalizované vody kleslo o 2,5 procenta. Pro letošek společnost předpokládala, že se vrátí na úroveň zisku okolo sto milionů korun. Není však jisté, jak se na situaci promítne jarní řadu týdnů trvající lockdown. Druhým, i když ne tak zásadním důvodem menšího množství dodané vody byla lepší hydrologická situace proti předešlým letům. Někteří odběratelé se totiž mohli spolehnout na vlastní zdroje vody, které byly v letech sucha nedostatečné.

Díky loňským nadprůměrným srážkám se velmi dobře doplnily zásoby v Březové. Loňský srážkový úhrn v oblasti prameniště činil 841 milimetrů, zatímco průměr je 584 milimetrů. Díky tomu se mohl snížit i podíl dodané vody z Vírské nádrže, který dosáhl maxima o rok dříve. Vodárny totiž v předchozích letech záměrně snižovaly podíl vody z Březové a navyšovali podíl z Víru. Loni šlo z Březové odběratelům 23,5 milionu metrů krychlových, z Víru 5,7 milionu. Díky vydatnosti zdroje z Březové to tak znamenalo zvýšení odběru ze 710 na 744 litrů za vteřinu. Proti předchozím letům tak panovala bezproblémová situace na začátku letošního roku, kdy bylo vody jak v Březové, tak ve Víru dostatek. I nadále však společnost pokračuje v adaptačních opatřeních, která mají za cíl schopnost reagovat na suchá období, aby byla zajištěna plynulá dodávka vody. 

Brněnská vodárenská soustava zásobuje pitnou vodou přes 400 tisíc lidí v Brně, v okolních městech i v obcích sdružených do Vírského oblastního vodovodu, což je řada obcí po proudu Svratky pod Vírskou nádrží.

Pro firmu loni pracovalo téměř 530 zaměstnanců, což je stejný počet jako v předchozích letech. Akcie vodáren vlastní z jednapadesáti procent Brno, šestačtyřicet procent drží francouzská společnost SUEZ Group a zbytek drobní akcionáři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, voda, firmy, Brněnské vodárny a kanalizace, spotřeba, COVID-19, Březová nad Svitavou, Brno, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Suezský průplav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnským vodárnám loni klesl zisk, kvůli covidu klesla spotřeba vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.