Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyřešeno. Brno autem si střílí ze zákona o předjíždění cyklistů

Bezpečná vzdálenost od jedoucích cyklistů? Stačí kosa! Tak by se dal volně přeložit příspěvek, který na sociální síti publikovala brněnská iniciativa Brno autem, jež dlouhodobě hájí práva řidičů a snaží se o rozvoj dopravy. Vtip pobavil řidiče automobilů, na druhé straně pomyslné barikády ale zažehl plamen.

„Už brzy bude povinný odstup při předjíždění cyklistů. Máme tady jeden návod, jak správnou vzdálenost dodržet,“ zveřejnil brněnský spolek Brno autem na svém facebookovém profilu společně s fotografií vozu, z kterého trčí dvoumetrová kosa. Iniciativa svým kontrovezním příspěvkem naráží na změnu v zákoně, které se budou muset motoristé od začátku příštího roku přizpůsobit. Řidiči vozů budou mít povinnost objíždět cyklisty ze vzdálenosti jeden a půl metru. V opačném případě jim hrozí dvoutisícová pokuta.

Žertovná fotografie neunikla ani cyklistickému sdružení Brno na kole, která dodržování bezpečného odstupu vozidel od jízdních kol vítá. „Spolek Brno autem vyzývá řidiče aut, aby si na vůz připevnili kosu a jejím ostřím nejspíš mrzačili nebo zabíjeli lidi na kolech,“ konstatovalo sdružení na své facebookové stránce.

Cyklisté versus řidiči

Pod oba příspěvky se okamžitě slétla smršť komentářů, z nichž čišely emoce. „To je už nechutné, co prezentují,“ posteskl si jeden z Brňanů. „Já to vidím jako vtipný komentář jednoho nedomyšleného vtípku. A to jsem cyklista,“ reagovala na příspěvek další obyvatelka Brna. Mnoho komentářů pod statusem iniciativa Brno na kole sama maže, a to dle svých slov kvůli výrokům obsahujícím výzvy k násilí, vulgarismy i urážky a za šíření nenávisti.

K situaci se v internetové diskuzi vyjádřil také zastupitel městské části Brno-střed Michal Závodský (za ZELENÉ). „Nechutné jako jejich političtí představitelé,“ řekl na konto spolku Brno autem. Mezi členy této iniciativy patří například zastupitel města Brna David Pokorný, jenž se letos představil v čele nového politického hnutí Fakt Brno, a zastupitelé Brna-střed Pavel Mises a Jan Mandát, kteří v komunálních volbách na podzim 2018 společně kandidovali v koalici ODS a Svobodných.

Nový zákon, jehož obdoba platí v několika evropských zemích, se střetl s rozporuplnými reakcemi české veřejnosti. Uzákonění bezpečné vzdálenosti pro předjíždění cyklistů navrhla skupina poslanců v čele s Petrem Dolínkem z ČSSD.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brno autem

Štítky brno autem, brno na kole, cyklistika, zákon, řidič, doprava, Brno, cyklista, Petr Dolínek, David Pokorný, ČSSD, ODS, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Pokorný

Lupo Aneta opět zazpíval,že?

Neděle, 26. září 2021, 20:10Odpovědět

Vyřešeno. Brno autem si střílí ze zákona o předjíždění cyklistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.