Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně s předstihem oslavují dvousté narozeniny Mendela, dostal pivo i šalinu

Komiks, speciální pivo nebo šalina, k tomu putovní výstava. Výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela právě začíná. Příští rok tomu bude už dvě stě let od jeho narození. Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) v předstihu zahájila oslavy zasvěcené právě tomuto výročí už včera v brněnském parku Lužánky. Zaměřovat se bude především na studenty.

Oslavy začaly prezentací komiksové knihy, která byla v lužáneckém parku slavnostně pokřtěná. Dílo odkazuje na často nelehký život Mendela a má představit jeho život hravou a zábavnou formou tak, aby byl srozumitelný i dnešním mladým lidem a studentům. „Knihu autorka napsala s nadhledem a laskavým humorem. Prezentuje nejen jeho život, ale i základy dědičnosti, které objevil,“ uvedla rektorka MENDELU Danuše Nerudová.

Kniha vznikala necelý rok a jejím cílem je přiblížit Mendelův život široké veřejnosti, zvláště školákům. „Moc bych si přála, aby knížka otevřela cestu ostatním k Mendelovi,“ řekla autorka knihy, spisovatelka a držitelka ceny Magnesia Litera Lucie Seifertová. Do samotného děje knihy se nevešly všechny informace, proto je na konci doplněná tabulkou, která vyzdvihuje nejdůležitější data spojená s životem slavného brněnského rodáka.

Slavnější je v zahraničí

Ačkoliv je Mendel českým rodákem, tak slávu sklízel a stále sklízí spíše v zahraničí. Na to upozornil i držitel čestného doktorátu z roku 2019 sir Paul Nurse. Anglický vědec patří k nejvýznamnější současným odborníkům na genetiku a pochlubit se může i Nobelovou cenou za fyziologii nebo lékařství.

„Všimli jsme si, že sir Paul Nurse učinil poznámku, že v České republice nedoceňujeme osobu Mendela, a že nevíme, jakou značku v Brně díky němu máme,“ zmínila Nerudová. Zvýšení povědomí o Mendelovi má pomoci především mladé generaci jako inspirace k cílevědomosti.

Popsal i tornádo 

Byť se v současné době vyzdvihují Mendelovy objevy v oblasti genetiky, ve své době byl známý spíše jako meteorolog, bankéř nebo třeba včelař. „Zajímavostí je, že on například jako první na světě vědecky popsal tornádo, a to v roce 1870, kdy přešlo nad Brnem,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Zástupci města a univerzity doufají, že se v letošním roce lidé díky oslavám dozví o zakladateli genetiky více. 

Oslavy budou pokračovat po celý rok. Tabule s výňatky z knihy jsou už nyní k vidění v lužáneckém parku, poté je organizátoři přemístí do kampusu MENDELU, nakonec se přesunou na Malinovské náměstí. Mimo to mají možnost Brňané ochutnat speciální pivo MendelBier, v ulicích se objeví hráškově zelená šalina a v kampusu chystají otevření relaxačního místa pro studenty. Oslavy vyvrcholí 20. – 23. července světovou konferencí o genetice s účastí odborníků z celého světa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Mendelova univerzita, výročí, Mendel, Brno, kniha, oslavy, Gregor Mendel, pivo, genetika, Mendelova univerzita v Brně, Lužánky, slavnost, Danuše Nerudová, Paul Nurse, putovní výstava, Lucie Seifertová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně s předstihem oslavují dvousté narozeniny Mendela, dostal pivo i šalinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.