Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnských Lužánkách se otevřely unikátní skleníky

V největším brněnském parku se dnes veřejnosti otevřely unikátní zrekonstruované skleníky. Nové polytechnické a přírodovědné dílny vznikly na místě původních skleníků a poslouží dětem i dospělým pod záštitou Střediska volného času Lužánky.

Původní skleníky měly v nejstarším a největším brněnském parku Lužánky své místo po sedmdesát let. Jejich rekonstrukce odstartovala na začátku roku 2019, kdy byly stavby srovnány se zemí a na místě začaly růst nové skleníky určené především pro výukové programy.

Rekonstrukce v památkově chráněných Lužánkách zahrnovala zachování půdorysu původních staveb. „Dříve dva oddělené a samostatné skleníky jsou nyní spojeny do jednoho prostoru, byť je vnitřně oddělen. Novinkou jsou také technologie, které podporují udržitelnost a ekologii,“ popsala vedoucí projektu Kateřina Děkaníková. Nové skleníky mají částečně zelenou střechu a voda se v nich ohřívá za pomoci sluneční energie.

Zprovoznění prostor, které bylo původně v plánu na počátek roku 2020, odsunula epidemie koronaviru, a ke slavnostnímu otevření tak došlo až dnes. Zatímco příprava polytechnických dílen je takřka u konce, přírodovědné učebny se ještě rekonstruují. Ani to však lektory nezastaví od vedení různých chovatelských, pěstitelských či řemeslných kroužků pro nejmenší již od letošního školního roku. V pracovních dnech najdou skleníky uplatnění pro aktivity s dětmi, o víkendech nabídnou místo kurzům pro dospělé.

„Hlavním cílem rekonstrukce bylo propojit polytechnické a přírodovědné učebny, tedy péči o květiny a zvířata s řemeslnými dovednostmi, aby se nejen děti naučily myslet projektově a mohly si vše vyzkoušet na jednom místě,“ popsala přestavbu mluvčí volnočasového střediska Kristýna Kolibová. Původní skleníky musely k zemi také kvůli stále se zhrošujícímu technickému stavu, který vedl k vysokým nákladům na provoz.


 

Ohodnoť článek

Foto Středisko volného času Lužánky

Štítky Lužánky, park, brno, rekonstrukce, skleníky, skleník, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnských Lužánkách se otevřely unikátní skleníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.