Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brňané mohou otočit kohouty radiátorů, odstartovala topná sezona

Do brněnských domovů začaly od dnešního dne opět proudit dodávky tepla. Teplárny Brno totiž zahájily novou topnou sezonu. Minulá, která patřila k těm nejdelším v historii a byla silně ovlivněná epidemií koronaviru, skončila 31. května.

Topná sezona 2021/22 dnes začala v návaznosti na silné ochlazení, které obyvatelé Brna pociťují zejména poslední noci. Podle generálního ředitele Tepláren Brno se Brňané k využívání topení vrací po necelých čtyřech měsících. „I kdyby se ještě v dalších dnech slunce rozmyslelo a dopřálo nám babí léto, ranní a večerní teploty už zůstanou pravděpodobně dole,“ odůvodnil start topné sezony Petr Fajmon.

Oficiální doba topení je podle legislativy od září do konce května. Brněnské teplárny s dodávkami začínají ve chvíli, kdy dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná teplota pod třináct stupňů Celsia a další den není očekáván vzestup teplot. V loňském roce se v Brně bez přestání topilo celkem 249 dnů a sezona započala 25. září.

„Pokud by zákazníci měli s vytápěním potíže, vždy se mohou obracet na naši nonstop havarijní službu 545 161 545,“ připomněl Fajmon. Teplárny dodaly zákazníkům v minulé topné sezoně o deset procent tepla více než roku předchozího. Viditelný rozdíl způsobila zejména koronavirová krize, při níž mnoho podniků nefungovalo a v hotelech bylo potřeba o třicet procent energie méně. Výdaje domácností naopak zvýšilo fungování v rozdílném režimu a práce z domu, a to o celých dvanáct procent. 

Brněnské teplárny zásobují teplem a energií asi 103 tisíc domácností. Jejich historie sahá až do roku 1930, kdy v ulici Špitálka byla po dvaceti měsících výstavby spuštěna první tuzemská teplárna s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky teplárny, topná sezona, teplo, Brno, Teplárny Brno, pandemie covidu-19, topení, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané mohou otočit kohouty radiátorů, odstartovala topná sezona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.