Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno udělalo z historické studny umělecké dílo, vyšlo na dva miliony korun

Brněnský Komárov se může pochlubit novou atrakcí. Ve Svatopetrské ulici město upravilo a zrenovovalo historickou studnu, jež pochází z druhé poloviny 19. století. Technické dílo hluboké přes sedm metrů se dočkalo rovněž uměleckého ztvárnění. Symbolizuje povodí tří řek – Ponávka, Svratka a Svitava.

O tom, že se v místě nachází studna, neměli v Brně donedávna ani ponětí. Na zařízení narazili dělníci náhodou při výkopových prací před dvěma lety při stavbě tramvajové trati, která se překládala z Dornychu do Plotní ulice. Následně rozhodla radnice společně s představiteli městské části Brno-Jih či odborníky, že se historický artefakt zachová.

Historie této studny se začala psát v roce 1853, kdy v Komárově vznikla továrna na stearinové svíčky a mýdlo. Výroba potřebovala vodní zdroje. Po zhruba deseti letech od založení továrny si založili vlastní vodní zdroj v podobě studny. Pro výrobní proces úspěšně fungovala desítky let,“ řekl znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda.

Podle Svobody po první světové válce ve fabrice výroba skončila. Následně se přes studnu postavil zděný plot a vyasfaltoval chodník, a tak nikdo o zařízení nevěděl. Celkem má studna průměr 3 metry a hloubku 7,5 metru. V jejích útrobách se zachovaly traverzy využívané pro systém na čerpání vody.

Samotné umělecké zpracování ústí pochází od kováře Pavla Tasovského a připomíná povodí tří řek – Svratky, Svitavy a říčky Ponávky, které lokalitou protékají. Úpravy doznala i stavba, která je ve výšce stoleté vody z roku 1845. Doplnilo se například vnitřní nasvícení nebo informační panel, jenž má podle brněnského radního pro investice Davida Grunda (ODS) přiblížit historicky cenné území. Celkem projekt vyšel na 2 miliony korun.

Tato drobná architektura je připomínkou doby silného průmyslového rozvoje nejčastěji na poli chemické, vlnařské a textilní výroby. Což jsou obory, kterými je zároveň proslaveno celé Brno. Pevně věřím, že například během procházek sem zavítá nejeden občan města,“ uvedl starosta městské části Brno-jih Josef Haluza (ČSSD).

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Umění, Ulice Komárov, studna, Komárov, Svitava, Svratka, Ponávka, Aleš Svoboda, první světová válka, Brněnské podzemí, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno udělalo z historické studny umělecké dílo, vyšlo na dva miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.