Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brňany začne vozit šalina v záchranářském kabátě

Do ulic Brna dnes poprvé ku příležitosti slavnostního křtu vyjela záchranářská šalina. Tramvajový vůz polepený tak, aby působil jako sanitka, je poděkováním za práci záchranářům a zdravotníkům, kteří v poslední době zažívali náročné období. K vidění bude především na lince 1.

Brňané se budou moci šalinou převlečenou za sanitku povozit po dobu jednoho roku. Zatímco zvenku zaujme charakteristickým žlutým polepem, uvnitř tramvaje si budou moci cestující prohlédnout plakátky vysvětlující základy první pomoci. Dlouhé chvíle při jízdě zkrátí zájemcům také přiložené informace, například o tom, kolik záchranáři loni ošetřili pacientů nebo jak často vzlétal jejich vrtulník.

„V poslední době se kvůli covidu potýkáme s opožděnou výrobou sanitních vozidel. Přesto však tato šalina není naším novým výjezdním prostředkem –⁠  nemá totiž potřebné majáky,“ zahájila křest žlutého vozu ředitelka jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová. Nápisy na žlutém voze děkují nejen záchranářům, ale také řidičům MHD, kteří se během své práce neustále dostávali do styku s potenciálně nakaženými lidmi.

„Je potřeba poděkovat také všem, kteří se na polepu tramvaje společně finančně podíleli. Teď už chybí jen dolepit na ni alespoň papírové majáky, aby byla kompletní,“ zažertoval generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek před tím, než se zástupci města Brna, Jihomoravského kraje a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra nasedl do vozu na první okružní jízdu městem.

Jihomoravští záchranáři poskytují péči celému regionu, který zahrnuje 1,2 milionu obyvatel. V kraji mají třiadvacet základen a k pacientům vzlétají také pomocí záchranářských vrtulníků. Situaci ztížila pandemická doba, během níž byli zdravotníci i záchranáři mnohem vytíženější než obvykle. 

Slavnostní první jízda záchranářskou tramvají.

Interiér tramvaje s letáčky a plakáty.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky šalina, tramvaj, záchranáři, zdravotníci, doprava, Brno, Dopravní podnik města Brna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňany začne vozit šalina v záchranářském kabátě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.