Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Areál brněnské porodnice na Obilním trhu bude sloužit k výzkumu i k výuce

Areál současné brněnské porodnice na Obilním trhu bude v budoucnu sloužit k výzkumu i k výuce. Dohodli se na tom rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Společně podepsali memorandum o vzájemné spolupráci mezi oběma institucemi. Porodnice se z Obilního trhu má v budoucnu stěhovat do připravované porodnice v areálu bohunické nemocnice.

Představitelé obou institucí se shodli, že vzhledem k plánovanému přesunu zdravotnického provozu z porodnice na Obilním trhu do brněnských Bohunic nastal vhodný čas na spolupráci ohledně budoucího smysluplného využití areálu.

„Masarykova univerzita je připravena pokračovat ve svých rozvojových aktivitách a plnit významnou roli v rámci své společenské odpovědnosti. U areálu Porodnice na Obilním trhu vidím velký potenciál rozvoje, který nabídne prostory k výzkumu, vzdělávání či praktické výuce a podpoří další rozvoj spolupráce s významnými partnery," řekl rektor univerzity Martin Bareš.

Memorandum obsahuje řadu návrhů pro využití jednotlivých budov. Podle dokumentu mají v budoucnu sloužit především k výzkumu, výuce, provozu IT infrastruktury, poskytování zdravotních a sociálních služeb či kombinaci těchto činností.

Například pavilony A a B, které přiléhají k Obilnímu trhu a patří k největším v areálu, mohou poskytnout zázemí pro vzdělávání a výzkum v oblasti preventivní medicíny, bezpečnostních studií, systémových rizik a dalších oborech. Rozlehlé budovy C1 a C2 přiléhající ke Gorkého ulici mohou být využity pro společná pracoviště, například Ústav lékařské genetiky a genomiky.

Chystaný přesun současných zdravotnických služeb z Obilního trhu souvisí s očekávanou výstavbou nové gynekologicko-porodnické kliniky v nemocničním areálu v Bohunicích. Stavba je plánovaná v letech 2023 až 2025. Cílem investice za 1,95 miliardy korun je sloučení oddělených pracovišť Bohunice a Obilní trh v jeden funkční celek.

Historie Porodnice na Obilním trhu sahá až do 19. století. Její hlavní budova byla dostavěna v roce 1888. Významného rozšíření se pak nemocniční areál dočkal především v období první republiky, ale postupně se v něm přistavovalo po celou dobu jeho existence.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, nemocnice, školy, vysoké, Brno, výzkum, Martin Bareš, Masarykova univerzita, Jaroslav Štěrba, Nemocnice Bohunice, Fakultní nemocnice Brno, Brno-Bohunice, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál brněnské porodnice na Obilním trhu bude sloužit k výzkumu i k výuce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.