Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Test na covid a zdravice prezidenta, dětem v Brně začala škola

, aktualizováno 1. září 2021, 12:38

Do brněnských základních a středních škol se po letních prázdninách znovu vrátili školáci. Školní rok zahájily letos děti nezvykle, testem na covid. Speciální zážitek z prvního školního dne mají prvňáčci ​ze základní a mateřské školy v Merhautově ulici, které přivítal prezident Miloš Zeman.

Na spolužáky, učitele a hlavně standardní prezenční výuku se do školy těšila Ruth Komosná, kterou v letošním školním roce čeká maturitní zkouška na Gymnáziu Vídeňská. Ještě před prvním letošním zvoněním si ale musela podobně jako mnozí její kamarádi odbýt nepříjemnou povinnost, absolvovat test na covid. Podstoupit jej musí všichni žáci a studenti, kteří neprodělali nemoc nebo nemají dokončené očkování. V maturitním ročníku se povinnost týkala asi čtvrtiny přítomných.

Testování beru jako nutné zlo, abychom mohli chodit do školy bezpečně. Nechat se testovat třikrát po sobě je sice zvláštní, ale je to pro mě lepší řešení, než kdybychom měli zůstat na distanční výuce. To bylo hrozné období,“ říká studentka.

Podobně jako studenti vyhlíželi návrat do tříd rovněž učitelé, kteří doufají, že letošní školní rok stráví za katedrou, a ne za obrazovkou počítače jako v roce předchozím. „Věříme, že letošní školní rok bude méně ovlivněný koronavirem. Testování studentů bereme jako jako nutnou podmínku toho, abychom se mohli scházet. Využíváme antigenní testy ve třech vlnách,“ tvrdí ředitel gymnázia David Andrle

Zpátky do lavic se vrátili i studenti z brněnského gymnázia ve Vídeňské ulici.

Najděte si kamarády

Na první školní den jen tak nezapomenou ani děti ze základní a mateřské školy v Merhautově ulici. Do místní tělocvičny totiž zavítal prezident Miloš Zeman. který do moravské metropoli přiletěl včera z Prahy armádním letadlem CASA. Ve svém projevu uvedl, že je nutné, aby rodiče posílali děti do školy a aby školáci nehladověli. Narážel tím částečně na to, že zdejší školské zařízení navštěvuje několik desítek žáků ze sociálně slabých rodin. Dětem také popřál, aby si našli kamarády. 

Kamarády, se kterými možná budete soutěžit, ale kteří vám také občas pomůžou, a takový kamarád, to je pravý poklad,“ řekl příchozím Zeman.

Miloš Zeman promlouvá k dětem

Desítky hlídek v ulicích

Po celý první školní den jsou v moravské metropoli ve střehu také policisté a strážníci, kteří vyslali do ulici a k přechodům u škol desítky hlídek. „Velkou část minulého roku děti strávily na distanční výuce a nemají tak zažité správné návyky v dopravě. Na loňské prvňáčky je potřeba pohlížet tak, jako by ani žádnou zkušenost s docházením neměli. O výraznou část výuky je připravila epidemická omezení,“ sdělil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Akci s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne spustili se začátkem školního roku dopravní i pořádkoví policisté, kteří předávají dětem informační materiály či reflexní prvky. „Právě menší děti jsou vzhledem ke své výšce a vzhledem k tomu, že se orientaci v provozu a odhadování rychlosti přibližujících se aut teprve učí, nejohroženějšími účastníky silničního provozu," vysvětlila za jihomoravské policisty mluvčí Petra Ledabylová.

Strážníci v Brně dohlíží na první školní den 

Školáků přibývá

Letos se na jižní Moravě otevřelo celkem 683 mateřských škol, 492 základek a 128 středních škol a konzervatoří. Počet školáků v poslední době v kraji roste a předpokládá se, že jich bude letos ještě více než loni. 

V uplynulém školním roce to bylo 47 016 (rok před tím 46 000), letos očekáváme další nárůst počtu žáků (v řádu stovek). Výrazný nárůst očekáváme od školního roku 2022/23,“ uvedl příkladu středních škol Petr Holeček z tiskového odboru Jihomoravské kraje.

Před budovou školy v Merhautově ulici bylo dnes pořádně rušno

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter Jiřího Ovčáčka,

Štítky Brno, školství, Zeman, Prezident, školní rok, Covid, Opatření, COVID-19, Miloš Zeman, mateřská škola, Jihomoravský kraj, Petr Holeček, CASA, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Test na covid a zdravice prezidenta, dětem v Brně začala škola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.