Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pamětnice z Břeclavi oslavila sto let. Po covidu se znovu učila chodit

Anežka Čapková ze Staré Břeclavi se dožila významného životního jubilea. Oslavila sté narozeniny. Celý život si udržovala dobré zdraví. Poprvé se dostala do nemocnice teprve před rokem, kdy prodělala covid. K významnému jubileu jí poblahopřál břeclavský starosta Svatopluk Pěček.

Sté výročí narození oslavila před několika dny obyvatelka Staré Břeclavi, Anežka Čapková. Narodila se 24. 8. 1921. V průběhu druhé světové války pracovala v Břeclavské rybárně. „Od té doby nemůžu ryby ani cítit,“ řekla se smíchem stařenka v tradičním kroji.

Po válce pracovala ve výrobně textilu Šohaj v Břeclavi, celý život také dřela na poli. Pracovitost je podle jejích slov receptem na dlouhověkost. „Celý život jsem pracovala. Po válce jsem šila třicet dva roků v břeclavském Šohaji, pak jsem ještě chodila pomáhat uklízet. Kromě toho jsem samozřejmě okopávala pole,“ vyprávěla Čapková.

Vitální po celý život 

Celý život se Čapková udržovala ve skvělé kondici a těšila se dobrému zdraví. Vitální paní i ve svých sto letech dobře vidí a slyší. „Asi před pětatřiceti lety mě trochu trápil žlučník, to se potom zlepšilo a od té doby už po nemocnicích vůbec nechodím,“ dodala stařenka. 

Jedinou těžkou nemocí prošla teprve před rokem. Ve svých 99 letech onemocněla koronavirem a skončila v nemocnici. Na čas přestala chodit a musela se tuto dovednost znovu učit. Dnes už nemá s chůzí větší problémy, pomáhá si při ní ale hůlkou. „Chodit můžu, ale už enem s čaganem,“ řekla Čapková.

Takové kroupy dřív nebývaly 

K významnému jubileu jí přišel poblahopřát břeclavský starosta Svatopluk Pěček (ANO). Předal jí finanční i hmotné dary. „Vidět stoletého vitálního seniora, tedy v tomto případě seniorku, mi dělá vždy radost. Paní Anežka je navíc prakticky samostatná a výborně jí to myslí,“ řekl šéf tamější radnice, který se na společném setkání nechal vedle pamětnice zvěčnit bez nasazené roušky.

Anežka Čapková se při příležitosti životního jubilea rozhodla zavzpomínat na nejsilnější zážitky, které ji v životě potkaly. Překvapivě pro ni bylo jedním z nejintenzivnějších momentů krupobití, které před časem zasáhlo oblast Jižní Moravy. „Jsem na světě sto roků, ale takové kroupy nepamatuju. Přijde mi, že dřív ani nebyla v létě tak velká vedra,“ uzavřela stoletá stařenka.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky Břeclavsko, jubileum, sté narozeniny, COVID-19, Břeclav, nemocnice, Stará Břeclav, druhá světová válka, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětnice z Břeclavi oslavila sto let. Po covidu se znovu učila chodit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.