Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kontejnery na bioodpad jsou v Brně v oblibě. Končí v nich ale i plasty

Od konce dubna mají Brňané možnost systematicky sbírat bioodpad. Do hnědého kontejneru je možné vyhodit například slupky či odřezky zeleniny a ovoce, jádřince, ale také sypaný čaj či kávovou sedlinu. Každá z nádob se vyváží jednou týdně.

Průměrně vyhodí Brňané do hnědých kontejnerů třiadvacet tun bioodpadu za týden. Rekordní byl poslední týden v červenci, kdy se do kompostárny dostalo takřka třicet tun odpadu. „Za prvních 130 dní fungování kontejnerů jsme do centrální kompostárny svezli 421 tun bioodpadu a obsloužili jsme celkem 14 666 kusů nádob,“ řekl Filip Leder, předseda představenstva svozu a zpracování odpadu Brno (SAKO).

Brno na jaře pořídilo celkem tisíc nádob o objemu 240 litrů. Zhruba pět procent z naplněných kontejnerů však není možné do bioodpadu vysypat, protože jsou znečištěné nebo obsahují nevhodný odpad. Do popelnic by lidé v žádném případě neměli vhazovat živočišné zbytky, mléčné výrobky, oleje ze smažení, cigarety, uhynulá zvířata, exkrementy, plast, sklo nebo směsný komunální odpad.

„Petka, igelit nebo plechovka na nás číhá téměř v každé nádobě, což svoz bioodpadu prodražuje, protože kompostárna musí navezený bioodpad ručně dotřídit a zbavit nežádoucích příměsí. Proto bych znovu apeloval a zdůraznil, že hnědé popelnice mají primárně snížit podíl bioodpadu v komunálním odpadu. Bioodpad sbíráme proto, aby se z něho mohl vzniknout kvalitní kompost, který využijeme například v péči o zeleň města Brna,“ vysvětlil Leder. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SAKO

Štítky bioodpad, hnědé popelnice, SAKO, biologicky rozložitelný odpad, Brno, kontejner, kompost, Filip Leder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontejnery na bioodpad jsou v Brně v oblibě. Končí v nich ale i plasty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.