Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno chce po státu 600 milionů, aby postavilo atletickou a hokejovou halu

Brno zažádá Národní sportovní agenturu, která organizačně spadá pod stát, o dotaci ve výši 600 milionů na nová sportoviště. Konkrétně chce peníze použít na stavbu multifunkční arény na výstavišti a atletickou halu u bohunického kampusu. Získání finanční injekce je klíčové pro budoucí výstavbu areálů.

Brno o záměru ucházet se o dotaci mluvilo už v minulosti, ale čekalo na to, až sportovní agentura vypíše nový program Nadregionální sportovní infrastruktura 2020–2024. Radní si slibují, že žádost dostane od úředníků v Praze zelenou. Zvláště pak v případě multifunkční arény, která má sloužit více sportům či kulturním akcím. Město žádá o 300 milionů korun. 

Mezi podporované typy staveb patří i multifunkční sportovní haly pro lední hokej a další sporty či akce s kapacitou od 5 000 diváků. Tyto požadavky aréna beze zbytku naplňuje, zvláště když může pojmout i přes 13 000 lidí a je opravdu od počátku koncipována tak, aby se dal její interiér rychle přestavět pro potřeby velké škály aktivit,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) k investici, jež vyjde na 3,3 miliardy korun. 

Za účelem výstavby haly založilo v roce 2020 akciovou společnost ARENA BRNO, která má celý projekt zajišťovat – bude tedy stavebníkem projektu a také přes ni bude projekt financován. V současné době je jejím jediným akcionářem s Brno, které má na halu schválený úvěr na jednu miliardu korun Českomoravské záruční a rozvojová banky. Dalších 200 milionů má poslat Jihomoravský kraj.

Projednali jsme i další potřebné kroky: poskytnutí podlicence k užití projektové dokumentace a souvisejících dokumentů, převedení společného povolení vydaného stavebním úřadem nebo návrh patronátní smlouvy s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou,“ popsal postup v projektu brněnský radní pro dopravu a předseda představenstva Areny Brno Petr Kratochvíl (ODS).

Zabojuje i atletický stadion 

Národní sportovní agenturu žádá magistrát také o to, aby podpořila vybudování atletické haly u kampusu. S výstavbou nového domova atletů se mělo původně začít už loni, k slavnostnímu přestřižení pásky pak v roce 2022. Jenže město nakonec projekt stoplo, protože nemělo vyřešenou otázku financování. Nyní má Brnu vytáhnout trn z paty dotace.

U takto výrazně nadregionálního projektu je nezbytné, aby se na jeho financování podílel i stát. Proto žádáme o dotaci v maximální možné výši 300 milionů korun. Spoluúčast již dříve přislíbil Jihomoravský kraj částkou 100 milionů. Zbytek, což je 428 850 000 korun, by muselo doplatit město,“ sdělil radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arena Brno

Štítky Brno, Hala, Výstavba, Sport, dotace, stavba, projekt, ODS, Národní rozvojová banka, Praha, Jihomoravský kraj, KDU-ČSL, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce po státu 600 milionů, aby postavilo atletickou a hokejovou halu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.