Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do Beskyd se vrátili vlci, potvrdili odborníci z Brna

V Česku republice přibývá vlků, tvrdí zoologové, kteří naposledy zaznamenali nová mláďata v Beskydech a Javornících. I když se odborníci z raritních přírůstků radují, upozorňují rovněž, že na špatně zabezpečených pastvinách můžou vlci na hospodářská zvířata snadno zaútočit.

Páreček vlků se do pohoří Beskyd přestěhoval jen před několika lety. Letos na jaře tady vlci založili rodinku. Dvě vlčí mláďatá se dokonce zoologům a terénním pracovníkům z Hnutí DUHA a Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, podařilo na malou chvíli i vypozorovat přímo v terénu hor, což je při těchto plachých zvířatech skutečným unikátem. Další čerstvě narozené potomky vlků vypozorovali na moravsko-slovenském pomezí v Javorníkách. 

Významná událost 

I když jsou vlci plaší tvorové, kteří se lidem spíše vyhýbají, zoologové z Brna a Olomouce měli štěstí. Expertům se je podařilo vyfotit. „Rozmnožování vlků představuje pro Chráněnou krajinnou oblast Beskydy významnou událost. Věřím, že tak jako rysové, stanou se i vlci trvalou součástí zdejší přírody. I v následujících měsících budeme pohyb vlčích rodin v Beskydech a Javorníkách podrobně sledovat. Uvítáme také poznatky o pohybu vlků a dalších velkých šelem od veřejnosti na e-mailu stopy@selmy.cz," uvedl Michal Bojda, koordinátor beskydského monitoringu velkých šelem Hnutí DUHA. 

Ovce v nebezpečí 

Radost z výsledků pozorování expertů nemají hospodáři. Vlci totiž rádi útočí na ovce. Podle odborníků můžou zemědělci atakům předcházet zabezpečním pastvin například pomocí kvalitních elektrických ohradníků, zavíráním ovcí a koz na noc do chléva a košárů, nebo pořízením pasteveckých psů.

Pokud chceme, aby vlk efektivně pomáhal s regulací volně žijících kopytníků, musíme zamezit tomu, aby získával lehce dostupný zdroj potravy v podobě hospodářských zvířat," doplnil Martin Buľa zoolog a odborník na velké šelmy z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU/ Martin Duľa

Štítky MENDELU, vlci, mláďata, hospodářská zvířata, Beskydy, Javorníky, Česko, Brno, Javorník, Mendelova univerzita v Brně, Hnutí DUHA, CHKO Beskydy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Beskyd se vrátili vlci, potvrdili odborníci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.