Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letovická nádrž přijde o vodu, vodohospodáři odstraní ze dna sedimenty

Vodní nádrž v Letovicích na Blanensku čeká náročná a nákladná rekonstrukce, která začne už za necelý měsíc. Důvodem stavebních úprav je především zlepšení protipovodňové funkce a odstranění sedimentů ze dna. Práce vyjdou na 230 milionů korun a potrvají více než dva roky.

Zahájení projektu plánuje Povodí Moravy, jež vodní dílo na říčce Křetinka spravuje, na přelomu srpna a září. Vodohospodáři čekali s rekonstrukcí na chvíli, kdy se dokončí oprava nedaleké nádrže v Boskovicích. Podle povodí je potřebné, aby alespoň jedna ze staveb zajišťovala lepší průtok ve Svitavě v období sucha. Cílem rekonstrukce je zvýšení bezpečnosti přehrady, u níž dojde také k opravě přelivu, spadiště a skluzu. Kvůli pracím dojde ke snížení hladiny v nádrži, s čímž začnou vodohospodáři už za necelý měsíc, aby na podzim začala oprava.

V září začneme zvolna poklesávat s hladinou vody v nádrži, odpouštění na  tzv. kótu 347 metrů nad mořem potrvá přibližně 40 dní. První stavební úkony jsou navázány na snížení hladiny, a proto ještě během října a listopadu začneme bourat nadzemní část přelivné zdi a dno spadiště. Zahájíme sanace povrchu odběrné věže a vybudujeme provizorní přístupové cesty na konci vzdutí tak, aby na začátku příštího roku mohla začít těžba sedimentů,“ uvedl Václav Gargulák, ředitel Povodí Moravy k investici, jež vyjde na 230 milionů korun a potrvá 32 měsíců.

I přes sníženou hladinu má vodní nádrž plnit funkci protipovodňové ochrany. Po dokončení prací se hladina vody znovu navýší. Zároveň čekají návštěvníky v souvislosti se stavbou omezení kvůli těžbě sedimentů, které dělníci vytěží ze dna nádrže v místech od přítoku až po starou zatopenou silnici mezi obcemi Křetín a Lazinov a v Lazinovské zátoce. Kromě zlepšení kvality vody se těžba sedimentů projeví i na snížení náchylnosti k rozvoji sinic v období letních měsíců.

Těžba sedimentů nebude probíhat na plážích využívaných v době letní rekreace. Omezení se tak dotknou pouze rybolovu a jachtingu, a to jen v období od podzimu do začátku jara, kdy bude hladina snížena na úroveň 347 metrů nad mořem,“ sdělila za povodí Jana Kučerová.

Ohodnoť článek

Foto Povodí Moravy

Štítky Letovice, nádrž, Povodí Moravy, rekonstrukce, vodní hospodářství, okres Blansko, Povodí Moravy (státní podnik), Boskovice, Svitava, Jana Osbornová-Kosinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letovická nádrž přijde o vodu, vodohospodáři odstraní ze dna sedimenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.