Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno trápí černé skládky. Pachatelé přitom můžou dostat milionové pokuty

Pohozené sedací soupravy v centru města, pračky i umyvadla v parcích. Brňané se nechtěného odpadu často zbavují na nevhodných místech, čímž vytvářejí takzvané černé skládky. Pachatele nezastavuje ani pokuta, která se může vyšplhat na několik milionů korun.

Problém s černými skládkami se netýká jen odlehlých částí města. Lidé mají tendenci zbavovat se odpadu také na nevhodných místech v centru. A to i přes fakt, že se v Brně nachází sedmatřicet sběrných středisek a kontejnery se začaly vyvážet častěji. Kvůli nepořádníkům přitom trpí životní prostředí a ohroženo může být také zdraví a život zvířat i lidí. 

Problémy ve Slatině

Lidé pro nevhodný odpad často vyhledávají méně dostupná místa, která komplikují odhalení pachatele. V městské části Brno-Slatina jde podle vedoucí majetkového odboru a životního prostředí Jany Krúpové především o problém s podnikateli. „Na opuštěná, málo hlídaná místa zajíždějí zejména firemní auta. Majitelé firem se tam pravděpodobně zbavují nepořádku vzniklého při jejich podnikání. Se společností SAKO jsme se kvůli množícím se skládkám domluvili na častějším vývozu odpadu. Jiné preventivné opatření však nejsou kvůli omezeným možnostem odhalování viníků řešením," řekla Drbně Krúpová.

V poslední době evidují ve Slatině více černých skládek, které se nacházejí nejen v odlehlých částech, ale také přímo na sídlištích. Problematickými místy jsou například ulice Podstránská a Ráj. „Zcela pravidelně se nelegální skládky nacházejí také přímo v oblastech kontejnerových stání na ulicích Prostejovská a Bučovická," dodala Krúpová. 

Sedací souprava v centru města

Přes víkend přibyla černá skládka také přímo v centru Brna. Na ulici Zámečnická se objevila velká sedací souprava. Odstranit ji se podařilo až v pondělí odpoledne, pracovníci úklidové služby museli na místo přijet hned na dvakrát. Po ověření, že se nejedná o součást žádného festivalu či umělecké dílo, jsme museli povolat čtyři muže, kteří zabezpečili odklizení předmětu z centra města. Takové případy se snažíme omezit. Máme vyhrazenou pracovnici, jež se městem pravidelně prochází a podobné případy ihned nahlašuje," řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Problém s odloženou sedačkou v centru města Drbně potvrdil také mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Pondělní událost předáváme Policii ČR jako podezření na založení černé skládky. Celkem jsme letos zasahovali u tří set podobných případů. Jedná se o různé předměty, pračky, sedací soupravy, ale například i stavební materiály či matrace a stará umyvadla," potvrdil mluvčí.

Vysoké pokuty nejsou překážkou 

Magistrát města Brna má smlouvu se společnosti SAKO, jež se stará o městský odpad. Společnost však odstraňuje jenom skládky větší než pět metrů krychlových a nepořádek, který se nachází do dvou metrů od sběrných košů. I věci odložené vedle sběrných nádob se totiž automaticky stávají černou skládkou. Ostatní odpad řeší každá městská část zvlášť. „Dosud jsme letos odstranili dvaasedmdesát tun odpadu. V minulém roce to bylo dvaadvacet nelegálních skládek o váze dvaadevadesát tun," řekl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek. 

I když v Brně existuje vyhláška, na základě které mohou zakladatelé černých skládek dostat nemalé pokuty, pachatelé štěstí pokoušejí dál. Odhalit viníky je totiž často téměř nemožné a letos ještě žádná pokuta nepadla. „Město jde zejména cestou prevence. Snažíme se pomocí kampaní informovat o sběrných střediscích, kam mohou lidé nechtěný odpad uložit. Pokud bychom však viníka odhalili, pokuta u fyzické osoby může dosáhnout výše jednoho milionu korun a u právnických osob až pětadvacet milionů korun," dodal k problému černých skládek Poňuchálek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv MP Brno ,

Štítky černá skládka, odpad, životní prostředí, přestupek, Brno, centrum města, SAKO, Policie České republiky, Slatina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Vladyka

Kdyby to tam město nechalo o chvilku déle, tak si toho mohl všimnout nějakej cikán a přijel by si pro to s kárkou a nějakým tím soukmenovcem. Kdysi jsem byl v Brně na Cejlu a tam po ulici nějakej cikán tlačil větší kárku, plnou průmyslovejch větráků. A jako na potvoru nikde žádnej policajt, kterej by mu od toho pomohl. Jsem si říkal, na co ten pracovitej muž vlastně potřebuje tolik větráků. Asi aby doma dokázal vyvětrat a nebo je vezl do šrotu a před tím si je někde vypůjčil.

Sobota, 7. srpna 2021, 19:38Odpovědět

Brno trápí černé skládky. Pachatelé přitom můžou dostat milionové pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.