Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno dostalo miliardový úvěr na multifunkční halu

Město Brno získalo úvěrový příslib od Českomoravské záruční a rozvojové banky, díky kterému obdrží miliardu korun na novou multifunkční halu. Objekt bude stát na brněnském výstavišti, kde již začala demolice části areálu.

Splatnost včera schváleného úvěru je pětadvacet let od začátku čerpání a splátky se dají odložit až o čtyři roky od podpisu smlouvy. „Aktuálně je schválená pracovní verze úvěrové smlouvy, předpokládáme, že její finalizace bude trvat několik týdnů,“ řekl k věci brněnský radní Petr Kratochvíl (ODS).

I kvůli současné ekonomické situaci související s koronavirovou krizí shání Brno potřebné finance z více zdrojů. Minimálně dalšími 200 miliony přispěje na stavbu nové brněnské multifunkční haly Jihomoravský kraj. Město zažádá také o dotaci z Národní sportovní agentury ve výši 300 milionů korun, další peníze je možné získat z Národního rozvojového fondu.

Přes třináct tisíc lidí

Nová hala, jejíž stavba se díky získanému miliardovému úvěru stává reálnější představou, bude sloužit ke sportovnímu vyžití, kultuře i společenským akcím. Hrát by v objektu měl například hokejový tým Kometa Brno. Samotná výstavba je v plánu na začátek příštího roku a první návštěvníci by kompletně hotový objekt mohli navštívit roku 2024. Areál pojme přes třináct tisíc lidí.

„Hala má pravomocné společné povolení stavby, na místě již běží přípravné práce. Probíhá také zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby," oznámila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Multifunkční hala má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží, předpokládaná cena areálu je aktuálně 2,5 miliardy korun.

K demolici je kvůli plánované stavbě určeno jednadvacet objektů v areálech Veletrhů Brno a Dopravního podniku města Brna. Na vzniklém prostoru vyroste nejen hala, ale také nové parkoviště a potřebná dopravní infrastruktura. Bourání, které začalo 29. června, by mělo podle odhadů trvat pět měsíců a vyjde na zhruba 8,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sdružení firem A PLUS, a. s., a Arch.Design, s. r. o.

Štítky hala, sport, Brno, multifunkční hala, stavba, úvěr, Národní rozvojová banka, ODS, Brněnské výstaviště, koronavirová krize, Národní sportovní agentura, Markéta Vaňková, HC Kometa Brno, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dostalo miliardový úvěr na multifunkční halu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.