Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské koupaliště přišlo o polovinu návštěvníků, v Pasohlávkách chybí cizinci

Zatímco donedávna stačilo lidem mířícím na kulturní akce či za zábavou na některé z jihomoravských koupališť čestné prohlášení o bezinfekčnosti, do radovánek jim minulý týden zasáhla změna pravidel. Vlastní prohlášení o nepřítomnosti koronaviru již návštěvníkům nestačí. Nové opatření přitížilo některým provozovatelům koupacích areálů.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví musejí lidé před vstupem na koupaliště prokázat bezinfekčnost, a to buď absolvováním PCR testu v posledních sedmi dnech, antigenního testu v posledních dvaasedmdesáti hodinách, potvzením o prodělání nemoci nebo splněním podmínky dvou týdnů po druhé dávce vakcíny. Nová povinnost ale některé Jihomoravany od návštěvy areálů odrazuje, a místo slunění se u venkovních bazénů tak zůstávají doma.

S problémy týkajícími se počtu rekreantů se potýká například brněnské Koupaliště Královepolská. Provozovatelé zaznamenávají kvůli současně platným opatřením až o polovinu nižší návštěvnost. Podle informací Drbny je sportoviště se třemi venkovními bazény ve značném finančím propadu a hrozí, že příští rok již znovu neotevře. „Opravdu si nemůžeme dovolit ztratit byť jen jednoho zákazníka. Nepobíráme žádné dotace,“ svěřili se zástupci koupaliště v městské části Královo Pole na facebooku jedné z návštěvnic areálu. 

Bezinfekčnost podle nově platných opatření kontrolují také na brněnských koupalištích Riviéra a Zábrdovice. Změna v počtu návštěvníků není podle provozující společnosti Starez-Sport kvůli nové podmínce nijak markantní, a to pravděpodobně díky příznivému počasí. Oproti loňsku je však návštěvnost nižší. „V posledních teplých dnech chodí na Riviéru zhruba 1500 návštěvníků, do Zábrdovic asi 500,“ popsala Drbně Petra Kadlíková z infocentra firmy Starez-Sport. Do areálů ovšem musejí lidé přijít s vlastním antigenním testem. Na místě k zakoupení nejsou.

Aqualand Moravia, který se nachází v jihomoravských Pasohlávkách, negativní změny v počtu návštěvníků kvůli měnícím se opatřením nezaznamenal. Přímo v areálu totiž na ty, kteří nemají povrzení o bezinfekčnosti, čeká možnost provedení antigenního testu. „V červenci jsme evidovali pouze výpadek návštěvníků ze Slovenska a Rakouska, jinak je celková návštěvnost oproti loňskému roku vyšší o patnáct procent. Tento nárůst přičítáme právě zvýšenému zájmu Čechů o dovolenou v tuzemsku,“ uvedl ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký. Průměrně aquapark navštíví zhruba 2 500 lidí za den.

Opatření ztížilo práci především zaměstnancům areálů, kteří se s příchozími návštěvníky, již nemají platný doklad o bezinfekčnosti, musejí dohadovat a posílat je zpět domů. Zároveň se kvůli procesu kontroly dokladů před některými koupališti tvoří fronty. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky brno, Pasohlávky, koupaliště, turistika, zábava, rychlý antigenní test, Aqualand Moravia, Facebook, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Poláček

Tak nebuzerujte lidi, a budete mít plno! Ta slavná "opatření" jsou stejně protiprávní.

Sobota, 31. července 2021, 08:45Odpovědět

Brněnské koupaliště přišlo o polovinu návštěvníků, v Pasohlávkách chybí cizinci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.