Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ohroženým syslům se u letiště daří, Zoo Brno do přírody vypustila další

Někteří sysli obecní, které ve svém areálu odchovává brněnská zoo, mají namířeno do volné přírody, v níž doplňují stále klesající populaci. Od loňského roku nacházejí domov také na břeclavském letišti, kde na ně čekají ideální podmínky pro život v norách. A daří se jim.

Asi dvacet centimetrů dlouhý hnědý hlodavec z řádu veverkovitých s velkýma očima a krátkým ocáskem. To je sysel obecný, denní zvíře, které si hloubí nory mimo jiné také v České republice. V posledních letech je ale šance, že na sysla člověk narazí, poměrně nízká. Zatímco dříve byl hojným škůdcem, dnes jej lze najít v kolonce kriticky ohrožených druhů.

Brněnská zoologická zahrada už od roku 2015 sysly odchovává a vypouští do přírody, aby vytvořili kolonie a zvýšili počet populace. Tento týden našlo nový domov v blízkosti břeclavského letiště hned dvacet hlodavců. „Většina vypuštěných syslů jsou letošní mláďata, konkrétně deset samců a deset samic,” komentoval letošní akci koordinátor projektu Petr Šrámek ze Zoo Brno. 

Sysli obecní žijí v České republice ve velmi malých izolovaných koloniích. Ztráta několika jedinců z jedné kolonie tak může být kritická. O důvodech snižování populace těchto hlodavců se odborníci dohadují, nejpravděpodobnější příčinou je úbytek pro sysly přirozených ploch, který zapříčinil člověk.

V Břeclavi čekají nové přírůstky ideální podmínky, syslí domov se nachází mimo přistávací i vzletovou dráhu, a žádná kolize s letadly tedy nehrozí. Brněnští sysli putovali z areálu zoo do nových děr, které jim autoři projektu u letiště vyhloubili vedle již využívaných syslích nor. „Do každé z děr jsme nasypali trochu potravy, umístili sysly a díry ucpali senem a lahvemi. Je to běžný postup, protože tak přimějeme sysla, aby si další cestu ven vyhrabal sám,“ vysvětlil zabydlování Šrámek. Na letišti mají sysli navíc velmi dobrý rozhled a snadněji se tak uchrání před útokem dravců.

V minulosti vypouštěla brněnská zoo sysly do lokalit v Českém středohoří nebo poblíž přírodní rezervace Písečný vrch. Na břeclavské letiště přivezli organizátoři projektu první dvacítku hlodavců loni. „Po roce se zdá, že syslí kolonie přečkala dlouhý a vlhký nástup jara bez větší úhony a že se jí daří dobře. Pracovníci letiště při kontrolách a přikrmování napočítali mezi deseti a patnácti kousky tohoto ohroženého hlodavce, což je velmi dobrá zpráva," popsala mluvčí Břeclavi Jana Pelcová. Před dovozem odchovaných syslů byla břeclavská kolonie na pokraji vyhynutí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv město Břeclav, Archiv Zoo Brno

Štítky sysli, Břeclav, letiště, vypouštění, zvířata, příroda, Zoologická zahrada Brno, hlodavci, kolonie, Petr Šrámek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohroženým syslům se u letiště daří, Zoo Brno do přírody vypustila další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.